![]() |
Pancerze i Broń - Wersja do druku +- Drużyna Spolszczenia (https://druzynaspolszczenia.pl) +-- Dział: SAGA „DESTINY” (https://druzynaspolszczenia.pl/forumdisplay.php?fid=56) +--- Dział: Przeznaczenie (https://druzynaspolszczenia.pl/forumdisplay.php?fid=77) +--- Wątek: Pancerze i Broń (/showthread.php?tid=340) |
RE: Pancerze i Broń - Hadar - 16.10.2020 Powiem szczerze, jak patrzę na te projekty broni w różnych grach RPG, to moje serduszko płacze, bo ani nie są one praktyczne ani rozsądne... Tak szerokie ostrza nie mają żadnych zalet, a powodują, że: - broń jest bardzo ciężka i trzeba mieć ogromną siłę, żeby nią władać - większość masy jest zgromadzona w ostrzu przez co środek ciężkości jest daleko od dłoni i po prostu miecz bardzo ciąży ku ziemi. A z tym toporem to by nawet Hafþór Júlíus Björnsson miałby problem, żeby jakikolwiek cios nim wyprowadzić. Ogólnie bardzo polecam kanał Shadiversity, bo on bierze na tapetę różne światy fantasy i analizuje jakie projekty broni mają sens a jakie nie. https://www.youtube.com/user/shadmbrooks/videos Ja wiem, że to może zaboleć fana Gothica, ale taki Uriziel, (Duże) Magiczne ostrze na smoki czy Szpon Beliara są po prostu okropne i pozbawione jakiegokolwiek sensu, niezależnie jak bardzo magiczne są i z jakich super materiałów są wykonane. :v RE: Pancerze i Broń - Dinozaur7 - 16.10.2020 Podjąłeś bardzo ciekawy temat i masz oczywiście racje aczkolwiek z ostatnim zdaniem z wejścia muszę się nie zgodzić. Właśnie ZALEŻNIE jak bardzo broń jest magiczna i z jakich materiałów jest zrobiona to prawa fizyki może mieć gdzieś. Nie wiadomo z czego tam Szpon jest wykonany ale może być w opór lekki i niezniszczalny w zwyczajny sposób (faktycznie taki był). Magiczna ruda też nie zostało wymyślona dla beki przez Piranię i nie jest ona tak pożądana przez armię Rhobara dla zabawy. Broń z niej wykuwana może faktycznie być tak fantastycznie dobra, że niepraktyczny wygląd jej nie przeszkadza. That's a fact. ps dzięki za linka fajny kanał fakt. ![]() RE: Pancerze i Broń - Hadar - 16.10.2020 Ale zakładając, że masz ultra magiczne materiały, to lepiej Ci z nich stworzyć możliwie najlepszy miecz czy jakieś dziwadło, które choć dzięki magiczności spełnia jakoś swoje zadanie, ale jakby to przekuć to byłby zwyczajnie lepszy? Tutaj masz np. filmik w którym Shad opisuje jak zaprojektował miecz z magicznych do materiałów do swojej książki: https://www.youtube.com/watch?v=0zBsUdUKmhk O ile szerokość i długość można wybaczyć, gdy mówimy o magicznych materiałach, to te kolce na ostrzu nie mają żadnego sensu i tylko zmniejszają efektywność miecza. RE: Pancerze i Broń - Tituf - 16.10.2020 Jak to dobrze, że rzuciłem to w diabły, bo chyba zatraciłem sens i wizję dobrej, ciekawej gry fabularnej z wciągającą historią. Na szczęście są poprawiacze. Może kiedyś poprawią też balans i pokolorują zbroje. RE: Pancerze i Broń - Memorius - 16.10.2020 tak się zastanawiam, czy czasem tych uwag Hadar nie powinien umieścić gdzieś na forum metalurgiczno- płatnerskim... ![]() RE: Pancerze i Broń - Hadar - 16.10.2020 Hej, ja nie mam do Was pretensji jako do twórców moda, bo odwaliliście kawał dobrej roboty i szczerze polecam Waszego moda. To jest bardziej mój płacz nad absurdami pewnych wyobrażeń fantasy i pretensje mam głównie do twórców gier, którzy takie potworki tworzą. Mam tylko nadzieję, że Gothic Remake nie będzie starał odwzorować oryginalnego Gothica 1-1 i podejdą do tematu projektu broni i zbroi poważnie. :p Bo jednak Gothic sam w sobie jest fantasy przyziemnym, mocno osadzonym w realizmie brutalności dnia codziennego. Pancerz z płytek pełzacza jest gorszy niż Ciężki pancerz straży a ma większe wymagania co do siły. Można go jakoś ulepszyć czy do końca drugiego rozdziału Ciężki pancerz staży to najlepsze co mogę mieć? RE: Pancerze i Broń - Memorius - 29.10.2020 Co do drugiego pytania to nie pamiętam wszystkim możliwości dla gildii Strażnik. Co do opcji z Wilkiem to jak się ma pancerz to można jeszcze dokupić Pas. Ponadto Wilk ulepsza Pancerz Płytek Pełzaczy, ale w ramach wiadomej linii zadaniowej... ![]() RE: Pancerze i Broń - Hadar - 29.10.2020 "Ponadto Wilk ulepsza Pancerz Płytek Pełzaczy, ale w ramach wiadomej linii zadaniowej... " - chyba jednak nie jest to wiedza powszechna. Jak mogę zacząć tę linię zadaniową? RE: Pancerze i Broń - Tituf - 29.10.2020 chodzi zapewne o Gora... więc w swoim czasie RE: Pancerze i Broń - Klimek - 29.10.2020 Graj a na pewno cie to zadanie nie ominie ![]() RE: Pancerze i Broń - Memorius - 29.10.2020 Ten wątek już dawno powinien być rozpoczęty, skoro to rozdział II. RE: Pancerze i Broń - Hadar - 29.10.2020 Od Gora miałem dwa zadania, jedno na miecz, drugie na pancerz dla niego, obydwa zrobiłem, ale postać Gora nie wyskoczyła już w żadnej innej linii fabularnej. A teraz po prostu chciałem się całkowicie skupić na Jarkendarze i w sumie dobrze by było mieć porządny pancerz. ![]() Jeżeli dobrze pamiętam w czystym G2NK jest zbroja straży Kruka w skrzyni w świątyni w obozie bandytów. W Przeznaczeniu jej tam nie było. Ta zbroja jest do zdobycia gdzieś w Przeznaczeniu, jeżeli tak, to gdzie? RE: Pancerze i Broń - Klimek - 04.11.2020 I w tym przypadku znowu muszę Ci odpowiedzieć tylko w jeden sposób: graj cierpliwie a na pewno ta zbroja cie nie ominie. RE: Pancerze i Broń - Lewkooo - 09.11.2020 Quest na Młodszego Brata jest w 3 rozdziale? RE: Pancerze i Broń - Erwin - 09.11.2020 Po rytuale w słonecznym kręgu zaczepia Vatras. |