Liczba postów:1.218
Nie ma lepszego tematu. Szukałem, ale nie znalazłem xd
@Tituf, @Erwin możemy jakiś temat po prostu o grach zrobić gdzieś? Chyba nikt na tym nie straci, a można będzie sobie podyskutować więc to będzie pierwszy post. xd (do przeniesienia)
Skoczyłem tego Enderala dzisiaj i dalej spoiler dla tych co nie grali, ale zobaczyłem przed chwilą to na FB i skojarzyło mi się instant z finałem historii gdzie ten Kaganek ma wybuchnąć i nikt nie zdaje sobie sprawy z tego co się faktycznie dzieje. Mało tego, każdy wierzy że wszystko co robiliśmy do tej pory jest 'for the greater good of humanity' :D
![[Obrazek: RhufWau.jpeg]](https://i.imgur.com/RhufWau.jpeg)
Liczba postów:2.982
Jeśli temat wytrzyma próbę czasu i będzie komu się tu udzielać - niech na razie powstanie taki wątek na prośbę Doty
„[...] on nie zsyła im piekła, on po prostu mówi prawdę, a oni uważają, że to piekło!"
Liczba postów:199
Zachciało mi się "Serious Sam: Pierwsze starcie" -gierka stara taka napierdalanka ale milo ją pamiętam . Teraz ją odpaliłem i pograłem z 15 minut ale ??? Gierka w rozdzielczości 640X 480 i co kilka minut (używam tv 49" TCL jako monitora) zrywa mi połączenie bo nie obsługuje tak niskiej rozdzielczości. Coś muszę pokombinować bo nawet się fajnie gra.
Liczba postów:32
Ja mam sentyment do gier z przełomu wieków. Na mojej stałej liście (poza Gothickiem, Heroesami III i GTA) do której powracam w wolnych chwilach jest Robin Hood Legenda Sherwood (po wielu latach doczekała się całkiem ciekawych modyfikacji map), Desert Rats vs Afrika Korps i Kozacy. A przy grach sieciowych tylko i wyłącznie Wolfenstein Enemy Territory.
(11.11.2025, 10:49:07)Wiwir napisał(a): Zachciało mi się "Serious Sam: Pierwsze starcie" -gierka stara taka napierdalanka ale milo ją pamiętam . Teraz ją odpaliłem i pograłem z 15 minut ale ??? Gierka w rozdzielczości 640X 480 i co kilka minut (używam tv 49" TCL jako monitora) zrywa mi połączenie bo nie obsługuje tak niskiej rozdzielczości. Coś muszę pokombinować bo nawet się fajnie gra.
Tutaj znalazłem jakieś info na temat fixów do rodzielczości. Spróbuj to albo to:
https://www.gog.com/forum/serious_sam_se...fe_and_tse
albo to:
https://dreamycecil.itch.io/classics-patch
Liczba postów:199
(11.11.2025, 17:50:32)Dota napisał(a): (11.11.2025, 10:49:07)Wiwir napisał(a): Zachciało mi się "Serious Sam: Pierwsze starcie" -gierka stara taka napierdalanka ale milo ją pamiętam . Teraz ją odpaliłem i pograłem z 15 minut ale ??? Gierka w rozdzielczości 640X 480 i co kilka minut (używam tv 49" TCL jako monitora) zrywa mi połączenie bo nie obsługuje tak niskiej rozdzielczości. Coś muszę pokombinować bo nawet się fajnie gra.
Tutaj znalazłem jakieś info na temat fixów do rodzielczości. Spróbuj to albo to:
https://www.gog.com/forum/serious_sam_se...fe_and_tse
albo to:
https://dreamycecil.itch.io/classics-patch
Dzięki za zainteresowanie - zmieniłem wejście HDMI na inne i na razie dobrze idzie.
Liczba postów:1.047
(11.11.2025, 15:46:53)HansKloss** napisał(a): Ja mam sentyment do gier z przełomu wieków. Na mojej stałej liście (poza Gothickiem, Heroesami III i GTA) do której powracam w wolnych chwilach jest Robin Hood Legenda Sherwood (po wielu latach doczekała się całkiem ciekawych modyfikacji map), Desert Rats vs Afrika Korps i Kozacy. A przy grach sieciowych tylko i wyłącznie Wolfenstein Enemy Territory.
Zaciekawiłeś mnie tymi modyfikacjami do Robin Hooda. Podasz jakieś szczegóły? Też regularnie wracam do tej gierki, lubie ją zmęczyć na najwyższym poziomie trudności.
A czy ktoś z was gra w taką niszową acz genialną gierkę jak Original War?
Liczba postów:32
(11.11.2025, 22:58:01)Klimek napisał(a): (11.11.2025, 15:46:53)HansKloss** napisał(a): Ja mam sentyment do gier z przełomu wieków. Na mojej stałej liście (poza Gothickiem, Heroesami III i GTA) do której powracam w wolnych chwilach jest Robin Hood Legenda Sherwood (po wielu latach doczekała się całkiem ciekawych modyfikacji map), Desert Rats vs Afrika Korps i Kozacy. A przy grach sieciowych tylko i wyłącznie Wolfenstein Enemy Territory.
Zaciekawiłeś mnie tymi modyfikacjami do Robin Hooda. Podasz jakieś szczegóły? Też regularnie wracam do tej gierki, lubie ją zmęczyć na najwyższym poziomie trudności.
Zasadniczo są to głównie modyfikacje jednostek, dodanie nowych. Miłą niespodzianką jest wsparcie ludzi Ranulpha/Godzina w misjach w których wcześniej tego nie bylo. RHmods.com - tutaj znajdziesz więcej szczegółów, ale same pliki zmodowanych mam rozsiane są po całym internecie. Na jednym z komputerów miałem je chyba wgrane, to jak znajdę to mogę Ci wysłać .
Liczba postów:2.982
„The Blood of Dawnwalker” - ktoś się szykuje?
https://www.youtube.com/watch?v=45nJqNwp3Hs
„[...] on nie zsyła im piekła, on po prostu mówi prawdę, a oni uważają, że to piekło!"
Liczba postów:1.382
Znam i staram się obserwować, co się dzieje z tym tytułem, tym bardziej że to rodzime studio ją tworzy, a założyli je ludzie, którzy pracowali w CDP przy Wiedźminach.
O Tituf, nie skasował
@Erwin
Skończyłem Nava - tą grę co Gris zrobili - namachałem się tam, ale jest w tej grze wersja Story, która pomija te skillowe rzeczy. Podobno na Steam da się jakoś udostępniać gry, jak coś to pisz, to udostępnię, bo gra jest świetna.
Liczba postów:1.382
Jak jest taka możliowść, to z chęcią bym sprawdził.
Liczba postów:31
5 godzin(y) temu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 4 godzin(y) temu przez Dota.)
Poruszę temat tego Gothica Remake.
Pomimo, że byłem że tak powiem anty od początku jako zatwardziały fan Gothica i zawsze twierdziłem, że nigdy w to nie zagram, to jednak jak się zaczęły te gameplaye z Nyras Demo pokazywać, to w sumie się zainteresowałem i ta moja niechęć odeszła.
Zacząłem to śledzić, szczególnie w ostatnim roku i oglądałem chyba wszystkie gameplaye jakie były z tej gry i mam wrażenie, że każdy następny wyglądał gorzej od poprzedniego. I zaczęło mnie to trochę boleć, bo tak jak mówiłem - nie chciałem w to zagrać - ale jednocześnie nie chcę też, żeby została wypuszczona gra z serii, która będzie słaba.
No i dochodząc do sedna, patrząc po tych gameplayach z przed miesiąca to nie wiem czy się śmiać, czy płakać. W tej grze dosłownie nic nie działa poprawnie:
- z gameplayów widać, że AI NPC nie reaguje na potwory, z materiału CD Action wynika, że też potrafi nie reagować na poczynania bohatera
- walka jest moim zdaniem strasznie wolna, w G2 to trzeba było się napracować, żeby kogoś tam na 1 lvlu pokonać, tutaj wydaje się to niezbyt ciężkie, do tego widać że animacje są przygotowane pod ruszanie się, ale jak zablokujesz się na przeciwniku to twoja postać dalej macha nogami tak jakby robiła kroki pomimo, że ich nie robi, więc tu pewnie brakuje animacji w walce bez ruchu, to samo zresztą widać na goblinie w nagraniu u tego niemieckiego streamera
- do animacji ataku miecza jest dołączony jakiś efekt ścinania trawy, liści, czy cholera wie czego - obstawiam, że to miało się pojawiać w zależności od podłoża, ale pojawia się zawsze, co jest turbo komiczne
- postać co chwile przy zakrętach robi jakieś kompletnie nienaturalne ruchy, łącznie z kręceniem się na jednej nodze jak na karuzeli i pochyleniem prawie 45 stopni do ziemi jak Michael Jackson
To takie z najważniejszych, mnie to światło nawet tak nie przeszkadza, ale jak może zagram, to też zacznie. Do tego było pokazanych wiele pomniejszych błędów. i to wszystko było widoczne tylko w niewielkim urywku gry, który został pokazany jako ten reprezentatywny. Co jeśli w całej reszcie ta gra wygląda jeszcze gorzej? Skoro tak jest wszystko zbugowane, to czy i misje nie będą zbugowane?
I ja tak się zastanawiam, czy ta gra ma cokolwiek do zaoferowania poza tym, że jest Gothiciem - ma ten sam świat, fabułę, postacie. Ale nawet to potrafili zepsuć, bo Torreza można teraz spotkać w zewnętrznym pierścieniu, ale on mówi, że nie przyjmie listu, bo jest adresowany do arcymistrza. Jaki to ma sens? Czyli zamiast wziąć list i przekazać arcymistrzowi, to nie przyjmie go i zostawi go losowemu skazańcowi, który może zostać zeżarty przez wilki? Bardzo sensowne. Patrząc na to, to mam wrażenie, że zamiast łatać nieścisłości fabularne Alkimia doda ich jeszcze więcej.
Podsumowując jestem trochę zdruzgotany tym wszystkim, bo wypuścili te materiały miesiąc przed premierą, czyli nic już w tym nie poprawią. Miesiąc przed premierą to się zaczyna płyty wypalać, bo one muszą fizycznie do sklepów trafić. No chyba, że przesuną premierę, ale obstawiam, że THQ już zarządziło, wydawajcie to co macie, bo nie mamy więcej hajsu, żeby was utrzymywać.
I chyba najbardziej mnie w tym wszystkim przeraża, że pomimo tego jak ta gra się prezentuje miesiąc przed premierą, to dalej dużo ludzi chce tą grę kupić z nostalgii. Mam wrażenie, że takim zachowaniem przyczyniamy się do tego, że następni developerzy stwierdzą, że w sumie po cholerę dopracować grę, jak można wydać niedokończoną, a i tak zarobimy. Dlatego też mam nadzieję, że ten remake się okaże finansowym fiasco i kurna da przykład tego, że jak się robi słabe gry, to nie da się na nich zarobić.
|