Gothic Die Bedrohung
Die Bedrohung to moim zdaniem bardzo ciekawa modyfikacja.  Swoją fabułę opiera o pewien surrealizm, oparty na retro klimacie Gothica w czasach Gothic Beta.
Mod oferuje krótką przygodę, gdzie idąc za tropem dziwnych zdarzeń w starej kopalni głowny bohater trafia do piramidy i świata meteo, ten ostatni jest mrocznym, dziwnym światem tonącycm w ciemnościach. Sam mod ma w dodatku świetną ścieżkę dźwiękową, która uzupełnia klimat całokształtu.

Czy grał ktoś?

Jeśli tak i jest zainteresowany czy chciałby uczestniczyć w projekcie krótkiego moda, w zbliżonym klimacie surrealizmu i absurdu co Die Bedrohung?
Odpowiedz
O modyfikacji słyszałem, ale nie grałem. Rzadko sięgam po mody do pierwszej części Gothica.

Obecnie nie mam bardzo ochoty na modowanie, także na tę chwilę odpadam. Jeszcze jakby platformą miał być Gothic 1, to już całkiem, bo nigdy przy tej części nie działałem.
Odpowiedz
(04.01.2025, 20:14:13)Erwin napisał(a): O modyfikacji słyszałem, ale nie grałem. Rzadko sięgam po mody do pierwszej części Gothica.

Obecnie nie mam bardzo ochoty na modowanie, także na tę chwilę odpadam. Jeszcze jakby platformą miał być Gothic 1, to już całkiem, bo nigdy przy tej części nie działałem.

Rozumiem Smutny Aczkolwiek jeśli mogę coś wkleić wrzucę jeden polski letsplej

Nie wiem czy podobny efekt "Vibe" da się uzyskać w Gothic 2 Noc Kruka, bo tekstury Gothic 1, a nawet takie detale jak ekwipunek czy soundtrack ocierają się o klimaty dark retro fantasy, dungeons and dragons i tak dalej, gdzie gothic 2 już jest częścią typowo o klimatach klasyczncego mediewalnego fantasy, paladyni, smoki.
Odpowiedz
Jeśli miałaby to być totalna konwersja to paladyni i smoki niczemu nie przeszkadzają. Muzykę do moda możesz dodać swoją i nie musisz korzystać z tej, która jest w oryginalnej grze.
Na bazie Gothic 2 powstało kilka "abstrakcyjnych" modyfikacji np. "Laer Gjoll – Horror na cmentarzu", "Podróżnik – Za liniami wroga" czy też "Kolejny dzień" możesz sobie je przejrzeć. Poza tym technicznie Gothic 2 jest bardziej dopracowany i większość ludzi lubi modować na nim, no ale upierać się nie będę.
Odpowiedz
Moja porada jest taka.
Jeżeli chcesz kogokolwiek szukać do pomocy, to musisz wrzucić cokolwiek zrobionego. Pomysłów już było wiele i nikt tutaj w ciemno nie będzie wchodził w czyjeś fantazje.
Przepraszam, trochę bezpośrednio, ale myślę, że gruba większość bywalców forum ma podobne podejście.
Odpowiedz
(04.01.2025, 21:06:00)Erwin napisał(a): Jeśli miałaby to być totalna konwersja to paladyni i smoki niczemu nie przeszkadzają. Muzykę do moda możesz dodać swoją i nie musisz korzystać z tej, która jest w oryginalnej grze.
Na bazie Gothic 2 powstało kilka "abstrakcyjnych" modyfikacji np. "Laer Gjoll – Horror na cmentarzu", "Podróżnik – Za liniami wroga" czy też "Kolejny dzień" możesz sobie je przejrzeć. Poza tym technicznie Gothic 2 jest bardziej dopracowany i większość ludzi lubi modować na nim, no ale upierać się nie będę.
Rozumiem twoją opinię, faktycznie gothic 2 jest łatwijeszy do modowania i jest to prawda. Bardziej mi chodziło też o taki bardziej retro klimat G1, który lubię.
A co do Laer Gjoll to jeden z moich ulubionych modów w stylu total conversion. Klimat cmentarza jest niesamowity. To samo mogę podzieić o modyfikacji Zły Sen, pamiętam, że też dobrze  się bawiłem.

(05.01.2025, 03:43:47)Dota napisał(a): Moja porada jest taka.
Jeżeli chcesz kogokolwiek szukać do pomocy, to musisz wrzucić cokolwiek zrobionego. Pomysłów już było wiele i nikt tutaj w ciemno nie będzie wchodził w czyjeś fantazje.
Przepraszam, trochę bezpośrednio, ale myślę, że gruba większość bywalców forum ma podobne podejście.

Modyfikacja miała być niedługa, tak na kilka godzin zabawy, bez backtrakingu po GD. Ogólnie to miałem zarys, by GD, była zielona jak w Diccuric, by podkreślić fakt, że fabuła miała się toczyć w swiecie równoległym, gdzie protagonista budzi się w chacie na klifie, po lewo od Nyrasa, nie pamiętajac jak, gdzie i kiedy się tam znalazł. 
Zadań by było do kilkunastu, m.in mój ulubiony quest "Demoniczni Trubadurzy", gdzie na balkonie w Górskiej Fortecy na ruszta modowania by wzięto in extremo, ubrane w szaty poszukiwaczy ze zmienioną teksturą na mroczniejszą, gdzie jedynie strącenie ich w dół runą uderzeniem wiatru zakończyłoby misję z sukcesem.
Grana muzyka też by była dosyć psychodeliczna, nawet zachecająca przez swoją melodię, by gracz szybko uporał się z koncertem.
A sam bohater byłby hybrydą maga i wojownika. Questy by wymagały ukończenia albo drogą magii, albo miecza.
Mógłbym napisać coś więcej, ale też jestem ciekawy opinii.
Odpowiedz
Jak miałaby być to krótka modyfikacja i jeśli nikogo nie znajdziesz, możesz sam spróbować ją zrobić.
Jest bardzo dużo poradników nie tylko po polsku o moddingu Gothica.
Jeśli byłbym akurat wolny, to mógłbym ją ewentualnie potestować.
Odpowiedz
Na testowanie oraz lekką korektę też bym się pisał . ( bo nic więcej nie UMIĘ )
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: