17.10.2022, 08:57:24
Udało mi się przekonać znajomego do sięgnięcia po Klasztor. Jako, że nie jest tutaj obecny, za jego zgodą wrzucam opis jego wrażeń.
Kolejny gracz zachwycony modem, dobra robota.
![[Obrazek: kLFgEYe.png]](https://i.imgur.com/kLFgEYe.png)
Kolejny gracz zachwycony modem, dobra robota.

![[Obrazek: kLFgEYe.png]](https://i.imgur.com/kLFgEYe.png)
Cytat:mega klimatyczny mod, zajebiscie napisane postacie, miodzio dialogi i intrygi (do pewnego momentu podejrzewałem, ze wszyscy są w zmowie u za chwile zrobią na mnie jaka zasadzkę)
[10:56]
mapy tez dobrze zaprojektowane
[10:57]
wyspa z hełmem prostsza niż się spodziewalem (z kolei ostatnia mapa i to nawiązanie do gry o tron hyhyh) (edytowane)
[10:57]
miałem w opór zwojów i dużo many wiec przejechałem przez mobki bez problemów
[10:58]
trudniej z łamigłówka poszło, bo długo nie zauważyłem jednego z przełączników ale i to w końcu poszło
[10:59]
mogliby w sumie ludziki od Klasztoru lepiej zrobić dziennik, bo niektóre kwestie nie były w nim ujęte mimo ze padały w dialogach
[10:59]
i jak się wyszło z gry to później mógł człowiek zapomnieć całkiem istotnych informacji
[11:00]
były tez 2 sytuacje, w których przypadkiem odkryłem rozwiązanie
[11:00]
mianowicie zwój na strach, co jeszcze można przeboleć, bo wystarczyło zajrzeć w dosłownie każdy kat jaskini
[11:01]
ale machanie kilofem przy posagu orka to totalny przypadek był
[11:01]
zirytowałam się i staroszkolnie zacząłem na wszystko w zasięgu wzroku klikać
[11:04]
muzyka tez była fantastyczna, to jakiś ogólnodostępny asset? sami zrobili? od kogoś dostali?
niestety zakończenie mi się nie podobało
nie lubię otwartych zakończeń
[11:05]
do tego nie wyjaśniło się do końca, co w końcu w tym klasztorze się stało
w sensie kto za intryga naprawdę stał, w tzw cieniu
trochę irytujące
[11:06]
i w ogóle w pewnym momencie historia weszła na dziwne tory
[11:06]
chodzi mi o wydarzenie tuż przed uruchomieniem teleportu
[11:07]
do tego momentu czułem się jak podczas czytania imienia róży, gęsta, dosłownie namacalna atmosfera intrygi
[11:07]
[11:08]
hm, tak w ogóle to jest w uniwersum gothica czy w jakimś zmyślonym?
[11:09]
bo jest dużo typowo gothicowych rozwiązań typu mechanika alchemii, stoły runiczne, konkretne zwoje magiczne jak z gothicow
[11:09]
miałem taka rozkmine czy to nie ten sam świat ale n lat wprzod
[11:10]
gdzie magów już nie na, bo coś odjebali i zastąpili ich inkwizycja
[11:10]
zniszczyli wszystkie runy i zabronili tworzyć nowe
[11:11]
coby magowie nie powrócili
[11:12]
rozjechali dogmat trzech bóstw zastępując je jednym i tworząc nowe własne czary żeby trzymać wszystkich za mordę (motyw z tym czarem kontroli umysłów, który dopiero w niedawnym czasie został zakazany) żeby nie podzielić losu magów (edytowane)
[11:14]
w ogóle zacząłem to rozkminiac, bo w oficjalnym opisie Klasztoru jest wzmianka, ze to nowa historia w świecie Gothica