25.03.2023, 20:29:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.03.2023, 20:36:25 przez Urudin.)
Czekając aż dziewczyna dogoni mnie z moim przejściem na Mrocznym Wojowniku postanowiłem rozpocząć równolegle drugą grę, tym razem na warsztat poszedł Mag Ognia z trochę niestandardowymi założeniami rozgrywki - Bezimienny to cwaniak który zgodnie z maksymą Xardasa zrobi wszystko, żeby osiągnąć cel nadrzędny, więc wszystkie chwyty są dozwolone o ile nie powodują generacji zasobów (statystyk) w nieskończoność + przyzwanie run do miejsc które odwiedziłem - spowodowało to przyśpieszenie/uprzyjemnienie rozgrywki. Z tym że też byłem zdziwiony że nie korzystałem z tego aż tak dużo - często po prostu questy przeplatałem z zabijaniem potworów i byłem "gdzieś w okolicy". Tym razem dzięki sensownemu planowaniu udało mi się zacząć modlitwy od Innosa zaraz od 2 dnia rozgrywki. Obecnie jestem w 2 rozdziale i gra się naprawdę przyjemnie. Czy Constantino daje więcej złota niż Bosper? Nie jestem niestety pewny, porównanie będzie robione na oko w porównaniu do poprzedniej rozgrywki dopiero w 5 rozdziale, może kiedyś jeszcze uda mi się zrobić coś dokładniejszego.
Obecne ramy czasowe rozgrywki:
Ostatni dzień bez gildii: 30 dzień
Przejście do 2R: 32 Dzień
Przejście do Jarkendaru: 36-38 dzień (przesunięcie z okazji wejścia do Górniczej Doliny)
Z rzeczy które można nazwać exploitami skorzystałem z:
- Wyuczenia się 2 kręgu magii prosto u Miltena
- Skorzystanie z faktu martwego Cronosa po przejściu do Jarkendaru i zabranie z jego zwłok wszystkich rzeczy pojawiających się przed skałą blokującą drogę do cmentarzyska NPC
- Skorzystanie z rutyn NPC kupców z rzeczami dającymi statystyki tuż po początkowym, najtrudniejszym etapie rozgrywki z prowadzeniem dokładnej statystyki nabitych w ten sposób przedmiotów żeby można było policzyć ile bonusów zdobyłbym w 'normalnym' toku rozgrywki
- Zabugowanie mikstury akrobatyki tuż po początkowym, najtrudniejszym etapie rozgrywki + jako że dodatkowo używam szpad od Carla to nie uwzględniam dodatkowych 90 zręczności w wymaganiach do ich używania
Przy tym przejściu postanowiłem również zapisywać małe rzeczy, które mi się spodobały (lub nie) w trakcie rozgrywki, poniżej jest ich lista:
Gidlia Kupcow - Uwaga od Onara ze nie podoba mu się krecenie po farmie
Wiecej PD za falsyfikat niż za realne u Lucy/Fajny dialog - bardziej jej się podobały falsyfikaty niż realne puchary
reakcja do Bromora przy uwalnianiu Arletty w związku z rozwojem Bezimiennego
Granie Jarogniewa przy ognisku wieczorem w GD
Przywracanie wiary Trzeborowi jako MO i późniejsze oszustwo
Rozbitek - Glupi quest, Steve czeka na skale której nie mamy inicjatywy odwiedzać, bez sensu ze czeka x czasu na ubrania.
Greg Odnosnie questa linii kupcow, że byśmy go oszukali i pewnie poderżnęliśmy komuś gardło, i to właśnie jego szkoła
Zapłata w rudzie od bylych skazancow
Poniżej garść screenów związanych z rozwojem postaci:
Przed dołączeniem do Gildii:
![[Obrazek: MOtNWev]](https://imgur.com/a/MOtNWev)
Przed przejściem do 2R:
![[Obrazek: h2OnnGW]](https://imgur.com/a/h2OnnGW)
Rozwój postaci/PN
![[Obrazek: ZRvqHp7]](https://imgur.com/a/ZRvqHp7)
Jak widać przyjąłem dość niestandardową taktykę rozwoju postaci jak na maga, bo postanowiłem na samym początku rozwijać zręczność, broń jednoręczną i kucie szpad - tak naprawdę jakiekolwiek drzewko kucia jest opłacalne chociażby ze względu na zwrot w postaci złota i możliwość przekonwertowania go na HP). Dlaczego się tym kierowałem? Stwierdziłem, że za te 58PN nauki wydane na początkowych etapach rozgrywki miałbym przez całą grę 29 many więcej, co w morzu bonusów dostępnych w grze + robieniu permanentnej mikstury many raczej nie będzie miało większego znaczenia, a spowoduje bardzo przyjemny pierwszy rozdział i było to strzałem w dziesiątkę. Później kierując się tą samą logiką w celu rozszerzenia możliwości postaci zdecydowałem się zwiększyć władnie o 1H o kolejne 5 punktów i po Jarkendarze wykuć przedostatnią i ostatnią szpadę - chociaż na tą ciągle brakuje mi tych nieszczęsnych 20 zręczności.
@Edit:
Tym razem postanowiłem nie czyścić na siłę wszystkiego jak najszybciej bo chciałbym się nacieszyć czarami z następnych kręgów MO. Czy wie ktoś może jakie questy są obowiązkowe to zrobienia w danym rozdziale? Pamiętam Najemnika Orkow, ale z resztą nie mam zbytnio pojęcia.
Obecne ramy czasowe rozgrywki:
Ostatni dzień bez gildii: 30 dzień
Przejście do 2R: 32 Dzień
Przejście do Jarkendaru: 36-38 dzień (przesunięcie z okazji wejścia do Górniczej Doliny)
Z rzeczy które można nazwać exploitami skorzystałem z:
- Wyuczenia się 2 kręgu magii prosto u Miltena
- Skorzystanie z faktu martwego Cronosa po przejściu do Jarkendaru i zabranie z jego zwłok wszystkich rzeczy pojawiających się przed skałą blokującą drogę do cmentarzyska NPC
- Skorzystanie z rutyn NPC kupców z rzeczami dającymi statystyki tuż po początkowym, najtrudniejszym etapie rozgrywki z prowadzeniem dokładnej statystyki nabitych w ten sposób przedmiotów żeby można było policzyć ile bonusów zdobyłbym w 'normalnym' toku rozgrywki
- Zabugowanie mikstury akrobatyki tuż po początkowym, najtrudniejszym etapie rozgrywki + jako że dodatkowo używam szpad od Carla to nie uwzględniam dodatkowych 90 zręczności w wymaganiach do ich używania
Przy tym przejściu postanowiłem również zapisywać małe rzeczy, które mi się spodobały (lub nie) w trakcie rozgrywki, poniżej jest ich lista:
Gidlia Kupcow - Uwaga od Onara ze nie podoba mu się krecenie po farmie
Wiecej PD za falsyfikat niż za realne u Lucy/Fajny dialog - bardziej jej się podobały falsyfikaty niż realne puchary
reakcja do Bromora przy uwalnianiu Arletty w związku z rozwojem Bezimiennego
Granie Jarogniewa przy ognisku wieczorem w GD
Przywracanie wiary Trzeborowi jako MO i późniejsze oszustwo
Rozbitek - Glupi quest, Steve czeka na skale której nie mamy inicjatywy odwiedzać, bez sensu ze czeka x czasu na ubrania.
Greg Odnosnie questa linii kupcow, że byśmy go oszukali i pewnie poderżnęliśmy komuś gardło, i to właśnie jego szkoła
Zapłata w rudzie od bylych skazancow
Poniżej garść screenów związanych z rozwojem postaci:
Przed dołączeniem do Gildii:
Przed przejściem do 2R:
Rozwój postaci/PN
Jak widać przyjąłem dość niestandardową taktykę rozwoju postaci jak na maga, bo postanowiłem na samym początku rozwijać zręczność, broń jednoręczną i kucie szpad - tak naprawdę jakiekolwiek drzewko kucia jest opłacalne chociażby ze względu na zwrot w postaci złota i możliwość przekonwertowania go na HP). Dlaczego się tym kierowałem? Stwierdziłem, że za te 58PN nauki wydane na początkowych etapach rozgrywki miałbym przez całą grę 29 many więcej, co w morzu bonusów dostępnych w grze + robieniu permanentnej mikstury many raczej nie będzie miało większego znaczenia, a spowoduje bardzo przyjemny pierwszy rozdział i było to strzałem w dziesiątkę. Później kierując się tą samą logiką w celu rozszerzenia możliwości postaci zdecydowałem się zwiększyć władnie o 1H o kolejne 5 punktów i po Jarkendarze wykuć przedostatnią i ostatnią szpadę - chociaż na tą ciągle brakuje mi tych nieszczęsnych 20 zręczności.
@Edit:
Tym razem postanowiłem nie czyścić na siłę wszystkiego jak najszybciej bo chciałbym się nacieszyć czarami z następnych kręgów MO. Czy wie ktoś może jakie questy są obowiązkowe to zrobienia w danym rozdziale? Pamiętam Najemnika Orkow, ale z resztą nie mam zbytnio pojęcia.