20.05.2018, 12:57:47

Nadszedł dzień sądu ostatecznego i oto jestem, po 11h, dotarłem na koniec swojej ścieżki.
Kapitalna modyfikacja, ociekająca klimatem z każdej strony. Niesamowity soundtrack pozwalający na jeszcze lepsze i głębsze doznanie świata Klasztornego, zaplątanego w rozległe sieci intryg. Poznajemy wiele postaci z ciekawym tłem. Brnąc do przodu, zyskując zarówno sojuszników jak i wrogów, wiele razy zostajemy zaskoczeni rozwojem historii nie tylko własnej, ale również jakże barwnych postaci.
Statystycznie jak zwykłem robić:
- 11 godzin rozgrywki
- 318 zapisów - jak na 11h, myślę, że dość dużo. Zapewne dlatego, że zapisuję w trakcie walk, których było, wbrew pozorom nawet sporo.
- 14 wykonanych zadań
- Kupa dobrej zabawy

Muzyka absolutnie zdominowała me serce, mogłem biegać nie czując upływającego czasu.
W Klasztorze spotkamy wiele zadań mogących przysłużyć nam wieczornym refleksją, jak np. Brat Heronius (oczywiście, bez spoilerów..)

Z początku obawiałem się zagadek, łamigłówek. Nie czuję się w tym jakoś dobry. Na moje szczęście jak i pewnie innych, zagadki zrobione są tak, aby je przejść

Zdecydowanie polecam każdego szanującemu się Gothicowego-modingowemu graczowi

Dla podsumowania rozwoju postaci:
![[Obrazek: 59ZXtCJ.jpg]](https://i.imgur.com/59ZXtCJ.jpg)
Co do tematu poprawek:
Biblioteka - dodatkową uwagą jest fakt, że ekran nam się bardzo zbuguje, kiedy mamy pewną, większą odległość kamery od gracza, w pomieszczeniu trzeba jednak mieć obniżoną tą odległość.
2 "całujących się" panów - nie miałem czegoś takiego.
Napisy oczywiście nie wychodziły poza ekran, prawdopodobnie jakiś błąd podczas instalacji Gothica.