Liczba postów:169
to chyba nawiązanie do zadania "Czarne chmury" z
"Tubylcy to mieszkają w pokoju Gepsia, a nie w Koloni na bagnach"
~ Opos
Liczba postów:10.999
Tak jest.
To takie bardzo żenujące, że po tak długim czasie NIKT nie rozpoznał takiego prostego ee jak tytuł zadania "Rzepa, rzepa ponad wszystko"
Jest to bezpośrednie nawiązanie do
"Niemcy, Niemcy ponad wszystko"
czyli początku pieśni Das Deutschlandlied
będącej hymnem Niemiec, przy czym od 1945 pierwsza zwrotka zaczynająca się od Deutschland, Deutschland über alles,
nie jest częścią tego hymnu, choć jej wykonywanie nie jest zabronione.
Doprawdy wstyd, ze taka prosta rzecz przez nikogo nie została zauważona.
Obecnie dzieci odbierają w szkołach coraz marniejsze wykształcenie i niestety coraz bardziej to widać.
NIE JESTEM ATEISTĄ - WIERZĘ W HEAVY METAL
"Only The Strong Survive!"
Liczba postów:1.032
20.07.2017, 12:27:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.07.2017, 13:05:26 przez Klimek.)
Mi sie to skojarzylo ale nie zauwazylem by niemiecki hymn byl w jakikolwiek sposób tożsamy z tym zadaniem i pewnie dlatego nikt o tym nie wspomnial  A poczatek tego hymnu jest raczej dosc charakterystyczny i ludzie go kojarzą, podobnie jak kojarzony jest (mysle ze jest) hymn ZSRR oraz USA bo te melodie troche sie przetaczają w kulturze (filmy, gry etc).
Mi nawet "Piraci z Khorinis" moga sie kojarzyc z Piratami z Karaibów ale czy to tylko moje skojarzenie czy celowe podobienstwo to cholera wie
co do Piratów z Khornis .... no wreszcie ktoś prawidłowo to zinterpretował
Liczba postów:722
20.07.2017, 18:25:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.07.2017, 18:25:39 przez Dinozaur7.)
Memorius - Nie no na prawdę bardzo trudny EE. Jak go zobaczyłem, to na pewno pomyślałem, że muszę napisać na forum jaki jestem sprytny. Podając nawiązania do grupy Brandenburgskiej, raczej skojarzyłem też, to o hymnie.
Liczba postów:107
Szukajka nie znalazła słowa kluczowego, zatem uznałem, że nikt jeszcze o tym EE nie wspomniał 
Dialog z Roscoe przy farmie Onara i zdanie...
"...wstrząśnięty, ale nie zmieszany"
Chyba nie trzeba przypominać skąd się wzięło? Prawda 007?
Oczywiście, jest to stara klasyczna klasyka
Ktoś pamięta, w jakim konkretnie filmie ktoś tak się zwrócił do Bonda?
Niestety tego nie pamiętam
Natomiast dla mnie, może nie tyle EE ile ciekawostką o podłożu historycznym jest fakt, że większość farmerów (zwłaszcza u Bengara) ma starosłowiańskie imiona a za to najeźdźcy (Mroczny Zakon) mają zdecydowanie germańskie. Coś w tym jest
Bezimienny...
to nie tylko coś w tym jest
w tym jest WSZYSTKO
Zgadza się  Ja też jestem z tych "wcześniej urodzonych"
Stwierdzenie Zephyrona, że ochroni księgę dla Nauki... przed Wiarą
Może narażę się komuś, ale jako ateista podpisuję się pod tym obiema rękami
Problem Nauki i Wiary jestw Epilogu zarysowany bardzo skromnie, jednak znacznie bardziej rozbudowany zostaje w Przebudzeniu, a w Korzeniach Zła osiągnie swoje apogeum.
Z ciekawości pytanie i od razu mówię, że kodów do rozgrywki nie używam ale PO, lubię coś poznać dogłębnie np. właściwości niektórych NPCów czy waypointy itp...
I tu rodzą się pytania do Was biegłych w sztuce
Czemu myśliwi np. Gaston mają krąg magii 6 i tworzenie run na poziomie Uczony? To samo jest z piratami, którzy w dodatku (na okręcie, bo wcześniej nie sprawdzałem) mają gildię Nowicjusz Wody rotl: Pytanie, od czego taki dziwoląg jest zależny?
Od czasów podstawki również nie została poprawiona kicha Piranii, że Cavalorn, będąc cały czas myśliwym nie ma gildii Myśliwy i nosi chłopskie ubranie. Można było to skorygować w modzie i przyodziać go przyzwoiciej
Liczba postów:2.942
Może to i śmieszne dla bawiących się kodami, ale zwykły gracz tego nie widzi i najważniejsze, że postać reaguje zgodnie z założeniami fabuły. A nam niezwykle pomagają czasem takie 'sztuczki' w bardzo skomplikowanych relacjach między NPC założonych w scenariuszu.
„Primus in orbe deos fecit timor..."
Tak jak napisał Tituf - to jakie cechy (poza typowo wizualizacyjnymi) ma NPC skryptach ma znaczenie czysto skryptowe i wynika z powiązania samego NPC z działaniem skryptów nadrzędnych kierujących wzajemnymi relacjami postaci.
Co do prac nad Epilogiem.
Ten akurat aspekt to był KOSZMAR i długie nieprzespane noce ekipy.
W Przebudzeniu wykorzystałem te przykre doświadczenia, dokonałem maksymalnych uproszczeń i nie było z tym już praktycznie żadnego problemu.
Cytat:Od czasów podstawki również nie została poprawiona kicha Piranii, że Cavalorn, będąc cały czas myśliwym nie ma gildii Myśliwy i nosi chłopskie ubranie. Można było to skorygować w modzie i przyodziać go przyzwoiciej
Cavalorn nie jest Myśliwym w ramach lore Przeznaczenia, a na ile rozumiem zamysł Piranii Cavalorn miał być zamaskowany pod wieśniaka ze względu na tajny chararkter Wodnego Kręgu i nie było powodu tego zmieniać.
Liczba postów:16
Być może się mylę, ale czy wpis w zadaniu "Uwolnić Myxira", a dokładniej "Piękna dziewczyna i trucizna... Niezwykła odwaga.", nie jest aby jakimś nawiązaniem do Julii ze słynnego dramatu Szekspira?
|