Liczba postów:1.032
Na początek otwieranie zamków, polecam również podbić sobie walkę bronią do 30% - ja sugeruję 2h, bo postać magiczna z kosturem jak dla mnie jest bardziej responsywna.
Potem pozostałe umiejętności złodziejskie i zdobywanie wszelkich trofeów, czeladnikowanie u Constantino.
Liczba postów:20
Polecam inwestycję w zręczność - jest op. Założysz dobry oręż/łuk i poradzisz sobie z łatwością z co mniejszymi stworami.
Warto też zastanowić się, które kreatury możesz pokonać przed awansem na maga i wtedy zainwestować w konkretne trofea. Chodzi mi o to, że bez sensu jest inwestować na tym etapie gry przykładowo w rogi cieniostwora czy języki ognistego jaszczura skoro i tak nic im nie zrobisz.
Gothic bardzo nagradza cierpliwość, a przeznaczenie szczególnie.
Liczba postów:30
Ja mam takie pytanie w związku z możliwością ułatwionego dołączenia do gildii w ramach dialogu z Laresem - otóż wyświetla nam się opcja dialogowa z Myśliwymi jednak Lares nas spławia. Czy jednak ten wariant ma jakiś wpływ na możliwość dołączenia do Myśliwych? Pytam ponieważ wiadomo że Nicolai reaguje na nasz pierścień Wodnego Kręgu. Z góry dziękuję forumowiczom za odpowiedź.
Liczba postów:1.291
No, nie.
Jak pytamy Laresa o dołączenie do Myśliwych, to on odpowiada, że Wodny Krąg nie ma u nich wpływów, a ich człowiek u Myśliwych jest nieufny wobec obcych.
Liczba postów:30
A ogólnie co proponujecie jeśli chodzi o rozwój postaci pod kątem Myśliwego? Oprócz takich ogólnych wskazówek na temat statystyk chodzi o kwestie do kogo jako czeladnik mamy dołączyć i czy wybrać Gildię Złodziei czy jednak Jastrzębie?
Liczba postów:1.205
Szczerze to chyba tylko i wyłącznie zależy, czy wolisz grać pod zręczność, czy pod siłę. Gildia lepsza pod zręczność, Jastrzębie pod siłę, ale nie ma to jakiegoś kolosalnego wpływu. Jeśli chodzi o czeladnika, to pod myśliwego aż się prosi fabularnie, żeby terminować u Bospera. xd
Pod myśliwego da się grać i pod zręczność i pod siłę, więc tak naprawdę to zależy wszystko od tego, jak sobie to wykombinujesz.
Na pewno jest warto nauczyć się zbierać wszystkie trofea myśliwskie, jeśli chcesz wykonać jak najwięcej misji. Chyba z 2 bodajże nie są potrzebne do niczego, ale patrząc na to, że to jest koszt 2-3 punkty nauki w tą czy drugą stronę, to polecam się nauczyć wszystkiego dla świętego spokoju.
Liczba postów:216
Według mnie ma kolosalny wpływ - jeżeli grasz pod zręczność to szpady od Carla dają szybciej dobrą broń 1h + złodzieje mają dużo więcej złota. Terminowanie u Bospera sie opłaca najbardziej bo rzeczy craftowane od niego mają potężne bonusy do łuku/kuszy w porównaniu do wydanych PN.
Liczba postów:1.205
Możliwość nauki wykuwania szpad od Carla jest powiązana z przynależnością do jakiejkolwiek frakcji? Już nie pamiętam za bardzo. A łuki mój wzrok omija w tej grze.  Generalnie wszystko co nie jest bronią jednoręczną, nie ma dla mnie większej wartości. xd
Liczba postów:11
Witajcie.
Ja mam pytanie odośnie rozwoju postaci, zwłascza na start. Z góry dziękuję za rady.
Pierwsza to gra pod gildią mroczny zakon/droga wojownika.
Jeśli dobrze pamiętam mroczny zakon nie moze grać młodszym bratem, więc granie tą bronią zostawiłbym przy drugim podejściu jako myśliwy.
Jak wyglada w stosunku do global moda ta gildia? Jaka broń jest dobra dla wojownika? Pamiętam, że w global modzie grałem bronią zadającą obrażenia od wiatru to było bardzo wygodne i fajne.
Kolejne ptanko to jak wygląda kwestia rozwoju postaci od początku gry? Z tego co pamiętam to szybko wyuczyłem się runy korzeń u iperanaona i dzięki niej ułatwiałem gorowi walkę z silniejszymi przeciwnikami.
Jak wyglada kwestia bedgildyjnych pancerzy? Wiem, że zanim zdobędę ten od mrocznych trochę będę musiał się nabiegać za innymi.
Z góry dziękuję za każdą poradę.
W zasadzie to najlepszą broń tworzysz sam wg schematu otrzymanego od swojego mistrza.
Harad - miecze 1h i 2h, Bosper - łuki i kusze plus Carl - szpady po zręczność i Bennet - topory.
Początkowy rozwój postaci. Tu wydaje mi się, że jest ważne otwieranie zamków i trofea. Do walk zawsze można wziąć ze sobą Gora.
W tych nowszych wersjach dostęp do pancerzy bezgildyjnych został ograniczony, ale na początek, to sobie jakiś skórzany pancerz na pewno znajdziesz.
Ja zawsze na start biorę otwieranie zamków, jest to najważniejsza umiejętność w grze. Potem uczę się trofeów ze słabszych potworów, czyli zdejmowanie futer, skórowanie gadów, żądła i skrzydła krwiopijców, usuwanie kłów i pazurów. Trzeba zacząć zbierać te trofea od samego początku gry, bo jest za nie dużo kasy. Oczywiście na początku gry na ścieżce od wieży Xardads do miasta nie omijam wilków i krwiopijców żeby zabić je po wyuczeniu tych umiejętności, bez przesady.
Po nauczeniu się powyższych można rozważyć kradzież kieszonkową ale to już jest mniej ważne na tym etapie gry, bo i tak mamy za mało zręczności do okradzenia większości NPC.
Dopiero teraz zaczynam uczyć się atrybutów i walki bronią. Dobicie do 30% broni jednoręcznej lub dwuręcznej to podstawa aby sprawnie radzić sobie z walką i polowaniem.
Liczba postów:216
20.01.2025, 14:49:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.01.2025, 14:50:15 przez Urudin.)
Ja mrocznym polecam na start trofea/umiejętności złodziejskie, eliksir zręczności. Bosper/Constantino jeżeli chodzi o czeladnika (Bosper dużo lepsze łuki lub kusze, Constantino więcej pieniędzy, aczkolwiek w grze i tak jest ich wystarczająco). Bronie koniecznie 1h (dużo lepsze, zwłaszcza dla mrocznego) i z eliksirem zręczności można szaleć od początku gry ze szpadami u Carla, jak chcesz dodatkowo walczyć dystansowo to też wejdą PN, z magii u mrocznego wojownika najprzydatniejszym czarem będzie starzenie i ewentualnie zębacze. Do tego obowiązkowe zniszczenie ożywieńca. Koniecznie gildia złodziei - jest kanoniczna i dzięki niej są szpady u Carla.
Jeżeli nie używasz pluginu do bonusowych statystyk to rozwijałbym mniej więcej tak: trofea/umiejętności złodziejskie -> 10 siły i 1h do 30% -> eliksir zręczności -> szpady u carla i później 20 siły i nastepnie 2 ścieżki:
1. Jeżeli chcesz używać broni dystansowych - zjadasz bonusy do siły, rozwijasz craft od bospera i łucznictwo/kusze, później rownolegle rozwijasz: 1h, łuk, reszte craftu, magie. Jeżeli dużo zbierasz to możesz zostawić z 10 smoczych korzeni i na sam koniec w 5R jak nie bedziesz miał co zrobić z PN to wyuczysz sie mikstury siły i zjesz (ewentualnie można było pomyslec nad mikstura HP)
2. Jeżeli nie używasz broni dystansowych to ładujesz jeszcze trochę więcej siły i dopiero później zjadasz bonusy, reszta 1h, czary, na sam koniec mikstura siły/HP.
Możesz zobaczyć jak rozwijałem postać po rozdziałach od tego posta: http://druzynaspolszczenia.pl/showthread...#pid113353
Jest miejsce żeby wepchnąć praktycznie wszystko.
Liczba postów:11
Mam ten dylemat, bo pamiętam, że ograłem mrocznych w global modzie. Dużo się mówiło o broni młodszy brat, który można otrzymać po oddaniu Saturasowi szponu beliara.
Mam ten problem, że młodszy brat to broń jednoręczna, więc będę musiał skupić się od początku gry na tym typie broni. (zazwyczaj wolę dwuręczne)
Mam też dylemat z gildią, ponieważ:
Mroczni nie mogą grać tą bronią.
Myśliwi pdoobno grają pod zręczność.
Najemnicy grają głównie toporami a niewykorzystanie tej opcji w modzie, by sobie wykuwać topory dwureczne byłoby trochę marnorastwem.
Czyli zostaje tylko droga strażnik miejski/paladyn?
Jak chcesz zagrać Mrocznym, to bym się tak nie upierał przy tym Młodszym Bracie i po prostu go olał.
Mroczny od smoków ma możliwość wytworzenia unikatowych magicznych mieczy. Do wyboru 1h lub 2h.
A gdzie jest powiedziane że myśliwy musi grać pod zręczność? Nawet jak chcesz immersyjnie zrobić sobie strzelca to możesz grać pod siłę i kusze. Zręczność sama wzrośnie od znalezionych bonusów
|