Imperium Popiołów - problemy z zadaniem...
Witam ,znowu trochę utknąłem....1-Miska Wilka ..Wilk zdecydował się zejść z okrętu by poszukać na plaży skarbów...2-Odwoeczni wrogowie ..rozmowa z Baronem była burzliwa ,ale na szczęście udało mi się uniknąć dolania oliwy do Ognia..3-Nieaforna dziewczyna ..muszę znaleźć sposób by odprawić Velaya do domu..4-Bestoe z otchłani, wszyscy stojak pod wieżą i nie ma co robić...4-Wielka wyprawa wodnego Kręgu...Larws ma chronić Vatrasa ...5-Krucjata ludowa ..krucjata straciła Bliznę, komu powoerzyc los ludzi z farm ,Girion tu nie rządzi, rządzi Serpentes ...6-Na zawsze razem mam informować Elenę na bieżąco, czego dowiem się o ludziach z farmy Onara ..7-Dwaj kowale...Bennett nie jest zainteresowany pracą na bagnie ..8-Inwazja ...Parricides uznał wieść, że Rhamedes nie bierze udziału w konflikcie za bardzo dobra wiadomość 9-Odpłynąć ...Bobby wraca do Khorinis .....tyle mam zadań i żadnego dialogu
Odpowiedz
1. Jak już Wilk jest na plaży, to nie było z nim dialogów wskazujących na Baltrama?
2. Trzeba skończyć zadanie z Krucjatą, żeby to popchnąć.
3. Tu też zadania z Krucjatą musi się zakończyć.
4. Prawdopodobnie trzeba popchnąć zadanie Inwazja.
5. Kluczowe zadania dla tej misji to: Girion i Obcy wśród swoich. Na jakim etapie masz te zadania?
6. tutaj Cord i Natalia mają coś do powiedzenia, a samo zadanie rozwija się późno / pchnięcie zadania z Krucjatą/.
7. Podejrzewam, że na bagnie są Paladyni i Bennet nie chce z nimi współpracować. Pogadaj z Haradem w kuźni na plaży.
8. Tutaj dalej  - akcja z Biblioteką w kanionie i jej otwarciem.
9. Ciężko powiedzieć mi w tej chwili  - Arnold i kopalnia Batlori, jak nie to Lester pry akcji z otawrciem Biblioteki.
Odpowiedz
(22.12.2025, 22:20:22)Erwin napisał(a): 1. Jak już Wilk jest na plaży, to nie było z nim dialogów wskazujących na Baltrama?
2. Trzeba skończyć zadanie z Krucjatą, żeby to popchnąć.
3. Tu też zadania z Krucjatą musi się zakończyć.
4. Prawdopodobnie trzeba popchnąć zadanie Inwazja.
5. Kluczowe zadania dla tej misji to: Girion i Obcy wśród swoich. Na jakim etapie masz te zadania?
6. tutaj Cord i Natalia mają coś do powiedzenia, a samo zadanie rozwija się późno / pchnięcie zadania z Krucjatą/.
7. Podejrzewam, że na bagnie są Paladyni i Bennet nie chce z nimi współpracować. Pogadaj z Haradem w kuźni na plaży.
8. Tutaj dalej  - akcja z Biblioteką w kanionie i jej otwarciem.
9. Ciężko powiedzieć mi w tej chwili  - Arnold i kopalnia Batlori, jak nie to Lester pry akcji z otawrciem Biblioteki.

5.Girion i Obcy wśród swoich zakończone..Girion zdobywa zaszcyry zdala od okręt, a Ocy..uratowałem Walezjana ...Harad na plaży zero dialogu ,Biblioteka otwarta i wyczyszcona
Odpowiedz
Może nie przeczytałeś czegoś, jak ostatnio. 
"Myśliwskie wyzwania" u Heywooda zrobiłeś?
Odpowiedz
(28.12.2025, 15:02:20)Erwin napisał(a): Może nie przeczytałeś czegoś, jak ostatnio. 
"Myśliwskie wyzwania" u Heywooda zrobiłeś?

Wszystko przeczytane po kilka razy ...wyzwania zakończone...
Odpowiedz
Musiałbym zobaczyć, jak to wygląda w grze. Inaczej nie potrafię pomóc.
Wrzuć ostatni zapis jak ostatnio.
Odpowiedz
(22.12.2025, 14:18:27)Dynamind napisał(a): Witam ,znowu trochę utknąłem....1-Miska Wilka ..Wilk zdecydował się zejść z okrętu by poszukać na plaży skarbów...2-Odwoeczni wrogowie ..rozmowa z Baronem była burzliwa ,ale na szczęście udało mi się uniknąć dolania oliwy do Ognia..3-Nieaforna dziewczyna ..muszę znaleźć sposób by odprawić Velaya do domu..4-Bestoe z otchłani, wszyscy stojak pod wieżą i nie ma co robić...4-Wielka wyprawa wodnego Kręgu...Larws ma chronić Vatrasa ...5-Krucjata ludowa ..krucjata straciła Bliznę, komu powoerzyc los ludzi z farm ,Girion tu nie rządzi, rządzi Serpentes ...6-Na zawsze razem mam informować Elenę na bieżąco, czego dowiem się o ludziach z farmy Onara ..7-Dwaj kowale...Bennett nie jest zainteresowany pracą na bagnie ..8-Inwazja ...Parricides uznał wieść, że Rhamedes nie bierze udziału w konflikcie za bardzo dobra wiadomość 9-Odpłynąć ...Bobby wraca do Khorinis .....tyle mam zadań i żadnego dialogu

Pamiętam, że stanąłem kiedyś na bardzo podobnym etapie - zdradzisz mi, jakie wpisy masz w zadaniach "Odwieczni wrogowie" i czy wątek kopalnii przyjaciół Carnera jest już zakończony?
Raz to przypadek. Dwa razy to zbieg okoliczności. Trzeci raz to działanie wroga.
Once is happenstance. Twice is coincidence. Three times is enemy action.
Odpowiedz
(29.12.2025, 15:18:04)HansKloss** napisał(a):
(22.12.2025, 14:18:27)Dynamind napisał(a): Witam ,znowu trochę utknąłem....1-Miska Wilka ..Wilk zdecydował się zejść z okrętu by poszukać na plaży skarbów...2-Odwoeczni wrogowie ..rozmowa z Baronem była burzliwa ,ale na szczęście udało mi się uniknąć dolania oliwy do Ognia..3-Nieaforna dziewczyna ..muszę znaleźć sposób by odprawić Velaya do domu..4-Bestoe z otchłani, wszyscy stojak pod wieżą i nie ma co robić...4-Wielka wyprawa wodnego Kręgu...Larws ma chronić Vatrasa ...5-Krucjata ludowa ..krucjata straciła Bliznę, komu powoerzyc los ludzi z farm ,Girion tu nie rządzi, rządzi Serpentes ...6-Na zawsze razem mam informować Elenę na bieżąco, czego dowiem się o ludziach z farmy Onara ..7-Dwaj kowale...Bennett nie jest zainteresowany pracą na bagnie ..8-Inwazja ...Parricides uznał wieść, że Rhamedes nie bierze udziału w konflikcie za bardzo dobra wiadomość 9-Odpłynąć ...Bobby wraca do Khorinis .....tyle mam zadań i żadnego dialogu

Pamiętam, że stanąłem kiedyś na bardzo podobnym etapie - zdradzisz mi, jakie wpisy masz w zadaniach "Odwieczni wrogowie" i czy wątek kopalnii przyjaciół Carnera jest już zakończony?

Witaj ...Odwieczni wrogowie ostatnie dwa wpisy to Gedar wpadł w szał po przeczytaniu szkicu raportu Barona von Rothenburga ,i ostatni wpis że rozmowa z Baronem von Gother była burzliwa ale udało mi się uniknąć dolania oliwy do Ognia...Wątek z kopalnia zakończony, Aleksandr przejął władze
Odpowiedz
(29.12.2025, 16:03:42)Dynamind napisał(a):
(29.12.2025, 15:18:04)HansKloss** napisał(a):

Witaj ...Odwieczni wrogowie ostatnie dwa wpisy to Gedar wpadł w szał po przeczytaniu szkicu raportu Barona von Rothenburga ,i ostatni wpis że rozmowa z Baronem von Gother była burzliwa ale udało mi się uniknąć dolania oliwy do Ognia...Wątek z kopalnia zakończony, Aleksandr przejął władze
Otwieczni Wrogowie - a masz podobny wpis o reakcji paladynów?
EDIT: Okej, u mnie stanęło kiedys na podobnym poziomie, bo znalazłem tylko jeden z dwóch listów na pobojowisku (wina mgły), ale już widzę, że Erwin znalazł błąd - przepraszam za posadzenie o przeoczenie :)
Raz to przypadek. Dwa razy to zbieg okoliczności. Trzeci raz to działanie wroga.
Once is happenstance. Twice is coincidence. Three times is enemy action.
Odpowiedz
(28.12.2025, 15:27:12)Erwin napisał(a): Musiałbym zobaczyć, jak to wygląda w grze. Inaczej nie potrafię pomóc.

Przejrzałem zapis, który mi wysłałeś i wychodzi mi na to, że wszystko rozbija się o jeden brakujący dialog z Laresem.
Niestety rekord, że w ogóle taki dialog w modzie jest, w Twoim save w ogóle nie istnieje, co jest rzeczą, z którą pierwszy raz się spotkałem.
Nie jestem w stanie określić, dlaczego tak się stało.
Jak sobie zacząłem nową grę i zbadałem swój zapis, to u mnie rekord jest, oczywiście z wartością 0, jako że dialog nie został przeprowadzony. 
U Ciebie, tak jak pisałem, tego rekordu nie ma.

Niestety, ze względu na mały zasób wolnego czasu i mając na uwadze, że sporo rzeczy ze skryptów musiałbym sobie przypomnieć, nie jestem obecnie w stanie Ci pomóc.
Odpowiedz
(29.12.2025, 18:17:49)Erwin napisał(a):
(28.12.2025, 15:27:12)Erwin napisał(a): Musiałbym zobaczyć, jak to wygląda w grze. Inaczej nie potrafię pomóc.

Przejrzałem zapis, który mi wysłałeś i wychodzi mi na to, że wszystko rozbija się o jeden brakujący dialog z Laresem.
Niestety rekord, że w ogóle taki dialog w modzie jest, w Twoim save w ogóle nie istnieje, co jest rzeczą, z którą pierwszy raz się spotkałem.
Nie jestem w stanie określić, dlaczego tak się stało.
Jak sobie zacząłem nową grę i zbadałem swój zapis, to u mnie rekord jest, oczywiście z wartością 0, jako że dialog nie został przeprowadzony. 
U Ciebie, tak jak pisałem, tego rekordu nie ma.

Niestety, ze względu na mały zasób wolnego czasu i mając na uwadze, że sporo rzeczy ze skryptów musiałbym sobie przypomnieć, nie jestem obecnie w stanie Ci pomóc.

Spoko i tak dzięki za pomoc ,zacznę najwyżej od nowa grać...taka mała dygresja wcześniej grałem 4 razy w poprzednia wersję imperium ,teraz gram w 1.1 ,może tu coś jest pogrzebane??..nevermind ...a możesz mi podpowiedzieć o jaki dialog się rochodzi ??tak na przyszłość ,żebym wiedział
Odpowiedz
Tak, jak pisałem ja odpaliłem nową grę na wersji obowiązującej, czyli 1.1.1 i wszystko było dobrze.

Żebyś nie musiał grać od nowa, przygotowałem na prędce takiego patcha. Niestety jest to trochę "grubymi nićmi szyte", ale może zadziała, bo brakujący dialog nie chciał się z tego pliku odpalić i musiałem zrobić trochę inny trik.

Ściągnij ten plik i wrzuć go do folderu system/autorun w grze.
https://mega.nz/file/pr0gmYRJ#SYgY-9mBf2...amgxeJic1Q

Ustaw w systempack.ini
ParserExtenderAlwaysOn = true

Wgraj ten zapis. To twój, tylko jesteś obok Laresa.
https://mega.nz/file/Yyc1TJQT#Oax8nU-9lS...jEajX2qCCk

Podejdź do Laresa i naciśnij klawisz P.
Lares zacznie gadać sam do siebie. Docelowo ten dialog powinien wyglądać tak:
Cytat:AI_Output(self,other,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_09_01"); //Blizna odszedł z obozu.
AI_Output(self,other,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_09_02"); //Po prostu odszedł bez słowa.
AI_Output(other,self,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_15_03"); //Wiesz zapewne o obozie Arto na bagnie?
AI_Output(self,other,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_09_04"); //Wiem, ale zostawiłem sprawy Kolonii daleko za sobą.
AI_Output(other,self,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_15_05"); //Musiałem zabić Arto i obóz się rozpadł.
AI_Output(other,self,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_15_06"); //Blizna zdecydował się wyprowadzić stamtąd kilku najwierniejszych ludzi, którzy pozostali przy życiu.
AI_Output(self,other,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_09_07"); //Magnaci ze Starego Obozu...
AI_Output(self,other,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_09_08"); //Oni się jednak nigdy nie zmienią.
ale u Ciebie będzie tylko okrojona wersja, ale ważne, że wykonają się skrypty dołączone do dialogu.

Normalnie potem powinieneś iśc do Pardosa, ale też musiałem ten dialog pominąć. Wygląda on tak:
Cytat:AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_01"); //Zaczekaj!
AI_Output(other, self ,"DIA_Pardos_missing_15_02"); //Coś się stało?
AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_03"); //Mam nadzieję, że nie, ale Wojbor zgłosił mi, że Kleofas i Fidelis oddalili się od obozu.
AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_04"); //Był wyraźny rozkaz nie oddalać się i do tej pory wszyscy poza Rochem go przestrzegali,
AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_05"); //ale sam wiesz, jaki jest Roch.
AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_06"); //Koniecznie porozmawiaj z Wojborem.
AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_07"); //Może powie ci coś więcej na ich temat.

Potem idziesz do Wojbora i tam masz już dialog odblokowany i musisz znaleźć zaginionych i gra powinna się odblokować od końca.
Odpowiedz
(30.12.2025, 17:04:16)Erwin napisał(a): Tak, jak pisałem ja odpaliłem nową grę na wersji obowiązującej, czyli 1.1.1 i wszystko było dobrze.

Żebyś nie musiał grać od nowa, przygotowałem na prędce takiego patcha. Niestety jest to trochę "grubymi nićmi szyte", ale może zadziała, bo brakujący dialog nie chciał się z tego pliku odpalić i musiałem zrobić trochę inny trik.

Ściągnij ten plik i wrzuć go do folderu system/autorun w grze.
https://mega.nz/file/pr0gmYRJ#SYgY-9mBf2...amgxeJic1Q

Ustaw w systempack.ini
ParserExtenderAlwaysOn = true

Wgraj ten zapis. To twój, tylko jesteś obok Laresa.
https://mega.nz/file/Yyc1TJQT#Oax8nU-9lS...jEajX2qCCk

Podejdź do Laresa i naciśnij klawisz P.
Lares zacznie gadać sam do siebie. Docelowo ten dialog powinien wyglądać tak:
Cytat:AI_Output(self,other,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_09_01"); //Blizna odszedł z obozu.
AI_Output(self,other,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_09_02"); //Po prostu odszedł bez słowa.
AI_Output(other,self,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_15_03"); //Wiesz zapewne o obozie Arto na bagnie?
AI_Output(self,other,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_09_04"); //Wiem, ale zostawiłem sprawy Kolonii daleko za sobą.
AI_Output(other,self,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_15_05"); //Musiałem zabić Arto i obóz się rozpadł.
AI_Output(other,self,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_15_06"); //Blizna zdecydował się wyprowadzić stamtąd kilku najwierniejszych ludzi, którzy pozostali przy życiu.
AI_Output(self,other,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_09_07"); //Magnaci ze Starego Obozu...
AI_Output(self,other,"DIA_Addon_Lares_oldfriends_09_08"); //Oni się jednak nigdy nie zmienią.
ale u Ciebie będzie tylko okrojona wersja, ale ważne, że wykonają się skrypty dołączone do dialogu.

Normalnie potem powinieneś iśc do Pardosa, ale też musiałem ten dialog pominąć. Wygląda on tak:
Cytat:AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_01"); //Zaczekaj!
AI_Output(other, self ,"DIA_Pardos_missing_15_02"); //Coś się stało?
AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_03"); //Mam nadzieję, że nie, ale Wojbor zgłosił mi, że Kleofas i Fidelis oddalili się od obozu.
AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_04"); //Był wyraźny rozkaz nie oddalać się i do tej pory wszyscy poza Rochem go przestrzegali,
AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_05"); //ale sam wiesz, jaki jest Roch.
AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_06"); //Koniecznie porozmawiaj z Wojborem.
AI_Output(self, other ,"DIA_Pardos_missing_03_07"); //Może powie ci coś więcej na ich temat.

Potem idziesz do Wojbora i tam masz już dialog odblokowany i musisz znaleźć zaginionych i gra powinna się odblokować od końca.

Zrobiłem dokładnie wszystko jak napisałeś ,zmienilem w notatniku ,wrzucilem save od Ciebie łażę koło Laresa ,wciskam P ,ale nic się nie dzieje
Odpowiedz
Po tym jak wciskasz P masz dostępny jakiś dialog u Wojbora?
Odpowiedz
Możesz też spróbować WYMUSZACZA  dialogów  " DiaDebug"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości