Instalacja i problemy techniczne
Witam

Pobrałem Klasztor 1.1.1 i Klasztor 2 : 
 System w11,
 ustawiłem zgodność w8,
 tryb administratora.

Wywala komunikat : "Błąd podczas wykonywania programu."

Jest jakieś rozwiązanie ?

Azara
Odpowiedz
Schemat instalacji, króry podawałem przy premierze drugiej części Klasztoru jest nadal aktualny.

(11.04.2024, 08:35:41)Erwin napisał(a): Instalacja:
1. Czysty Gothic II: NK zainstalowany najlepiej poza folderem Program Files np. w C:\Games

2. Pobierz Resource Manager dla Union i zainstaluj:
a) najpierw - Player Kit + Patch dla systemów 64-bitowych,
b) potem - najnowsza wersja Union.

Opcjonalnie użyj instalatorów offline i zainstaluj:
a) najpierw - Union Primary Universal,    Klik
b) potem -  Union 1.0m lub nowszy.      Klik

Nie zalecamy grania na starszych systempackach, czy alternatywnych wersjach Union.
Modyfikacja od początku do końca była tworzona i testowana w oparciu o oryginalny pakiet Union.

3. Instalacja modyfikacji.

4. Jak chcesz grać z Dx11, to testowaliśmy modyfikację na tej wersji:   Klik
Jakieś drobne błędy wizualne się czasem pojawiały, ale nie było to nic wielkiego.

Uruchamiaj modyfikację wyłącznie przez GothicStarter (nie przez GothicStarter_mod).

Aktualizacja
Drobna poprawka, bo nie siedziałem w Gothicu już dawno i ominął mnie fakt, że Resource Manager już nie jest wspierany
Odpowiedz
no właśnie
zainstalowałem wszystko zgodnie z sugestiami, a obraz migocze mi bardzo
na pewno nie ze względu na sprzęt, bo na lapku mam win11, rtx4050, ram 16GB
muszę coś w ini przestawić, czy jeszcze coś dograć?
może DX11 właśnie? sprawdzę to...

edit - tak, doinstalowałem dx11 i jest OK
„[...] on nie zsyła im piekła, on po prostu mówi prawdę, a oni uważają, że to piekło!"

Odpowiedz
Witam ponownie

Błąd "Błąd podczas uruchamiania programu" - w systemie coś nie pasuje że wywala błąd.

Piszą różne powody ale nic nie pomaga. 

Nawet moje stare programiki dają ten błąd ale po przekompilowaniu 
jest ok - wniskuję że brak czegoś albo jest zbyt stare.

Jakaś rada ?
Odpowiedz
Być może brakuje jakiejś biblioteki C++

Podaje link do paczki
https://mega.nz/file/JisiACCY#8srzlJRdbP...ekJDl3BMak
Odpowiedz
Witam

Pobrałem , zainstalowałem i to samo. Mój Wn11 jest chyba niekompletny Smutny

Ale zainstalowałem na kompie na którym pisałem programy i działa instalator.

Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem moje dzieło ! / instalator modów /  Jak będzie potrzeba to coś dopiszę albo wywalę :)
Wystarczy poklikac na ikonkę K2 i będzie autor :)

Ruszyłem z grą i jestem pod wrazeniem.

Azara
Odpowiedz
(10.05.2026, 18:13:22)AzaRa napisał(a): Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem moje dzieło ! / instalator modów /  Jak będzie potrzeba to coś dopiszę albo wywalę :)
Wystarczy poklikac na ikonkę K2 i będzie autor :)

Kiedy projekt Klasztoru 2 wchodził w decydującą fazę, zacząłem szukać programu do stworzenia instalatora i Pański program wydał mi się najprostszy do nauki i opanowania, dlatego go uzyłem.

Był on z resztą cały czas używany przez moich poprzedników do tworzenia instalek do modyfikacji od DT i MiT.
Potem kolega N1kX przy okazji tłumaczenia naszych modów robił także uaktualnienia polskich wersji, ale korzystał już z innego programu.
Klasztor 2, jako jedyny nie doczekał się oficjalnego tłumaczenia stąd też Pański instalator został.
Odpowiedz
Witam

Dzięki.

Przeinstalowałem biblioteki C++ i działa.
 Wracam do gry

AzaRA
Odpowiedz
Witam,

Przetestowałem, jak działa Pana kreator instalatorów i po uruchomieniu już stworzonego instalatora, interfejs wydał mi się znajomy. :> Pograłem w przeszłości w trochę modyfikacji, korzystając z takich instalatorów, więc dziękuję.  :)

[Obrazek: image.png]

Przygotowując modyfikacje dla graczy, na ogół korzystałem z platformy Steam lub tworzyłem archiwa do wypakowywania. Rzadko tworzyłem instalatory. Po przetestowaniu mogę powiedzieć, że jeśli chciałby Pan aktualizować swój program, to mógłby domyślnie zawierać Union Primary Universal, Union 1.0m oraz najnowszy pakiet redystrybucyjny Visual C++. Z możliwością odznaczenia instalacji tych komponentów przez gracza.
Odpowiedz
Najprościej to dodać opcję wyboru dowolnego programy dołączyć go do instalatora.
Wzrośnie tylko waga instalatora.

Znajdę czas -  dopiszę ale testowanie Wam pozostawiam. :)

Pozdrawiam AzaRa
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości