Drużyna Spolszczenia

Pełna wersja: Przeznaczenie - problemy techniczne
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Co zainstalować, by działało dobrze?
1. G2 + NK
2. GMDK: http://www.worldofgothic.de/dl/download_94.htm
3. Patch do GMDK: http://www.worldofgothic.de/dl/download_99.htm
4. Wersja raportowa do G2NK: http://www.worldofgothic.de/dl/download_278.htm
5. Gothic Stater: http://www.worldofgothic.de/dl/download_168.htm
6. System Pack: http://dl1.worldofplayers.ru/games/gothi...ck-1.6.exe  
7. Mod

Vista
Należy mieć Microsoft Visual C++ Redistributable wersja 2010, Framework wersja 4 z polskim pakietem obsługi oraz uruchomić grę Gothic 2 NK i Gothic Starter jako administrator w trybie zgodności z Windows XP - Vista musi mieć wersję Pack 2

Sytemy W7, W8.1, W10
Grę Gothic 2 NK oraz Gothic Starter należy uruchamiać ze zgodnością z Windowsem XP oraz jako administrator.

FAQ
1.
Q: Gra mi się nie uruchamia, po intrze wywala Access Violation.
A: Prawym przyciskiem myszy klikasz na 'menu start' -> 'system' -> 'zaawansowane ustawienia systemu'. Następnie przechodzisz do zakładki 'zaawansowane', wchodzisz w ustawienia przy 'wydajność' i w zakładkę 'zapobieganie wykonywaniu danych'.
Z dwóch do wyboru zaznaczasz opcję 'Wyłącz funkcję DEP dla wszystkich programów i usług oprócz tych wybranych poniżej', a następnie dodajesz wszystkie pliki z rozszerzeniem .exe z gothicowego folderu 'System' i zapisujesz. Access volation po intrze powinno ustąpić.

2.
Q: Twarze niektórych NPC w Dolinie Przodków mają brązowy kolor i są zamazane, tak jakby nie miały tekstur.
A: Spróbuj zapisać i wczytać grę albo wyłączyć i włączyć ją z powrotem. Jeśli problem będzie nadal występował, to należy postąpić następująco. Zapisujesz sobie grę. Następnie wczytujesz jakiś zapis z Khorinis i idziesz w kierunku przejścia do Doliny Przodków. Wchodzisz do Doliny, żeby ta załadowała się przy przechodzeniu z Zena w Zen i wczytujesz swój aktualny zapis. Twarze NPC powinny wyglądać normalnie.
Wskazówka: Warto sobie zrobić na jakimś niepotrzebnym slocie zapis tuż przed wejściem do Doliny Przodków, żeby w razie ewentualnego błędu z twarzami można było sobie go szybciochem naprawić.

3.
Q: Po wejściu do Doliny Przodków spadają mi drastycznie fpsy i gra strasznie się zacina.
A: To samo może mieć miejsce po przejściu z jakiegokolwiek świata w inny. Rozwiązanie jest bardzo proste. Zapisz sobie grę, a następnie ją wczytaj, ewentualnie po zapisaniu uruchom grę ponownie. Gra powinna przestać klatkować. Problem ten wynika po prostu z niedoczytania przez GMDK niektórych pliczków.

To podstawa - gdyby jednak coś było nie tak, to w tym temacie piszcie o waszych problemach.
FAQ będzie uzupełniane na bieżąco.

Wszystkich graczy używających dodatkowych wspomagaczy, texturpacków itp informujemy, że powyższe komponenty instalujecie na własną odpowiedzialność i Team DT nie będzie udzielał wsparcia w wyniku zaistniałych błędów.

I jeszcze bardzo cenna rada:

(28.10.2016, 07:31:39)Wackov napisał(a): [ -> ]Cześć. W sprawie problemów technicznych, rozwiązałem u siebie problem częstych CTDków na systemach Windows 8 i 10 (w moim przypadku nie była to wina błędów w zapisach gry itd.). Plus w trzech przypadkach na pięć - gra wyskakiwała od razu do puplitu, zaraz po uruchomieniu. Poniższa solucja naprawiła i to.

Problem pojawia się przy wielu grach z dawnych lat, w szczególności kiedy system ma zrobić odwołania do DirectDraw albo DirectX 1-9. Obsługa tychże jest mocno kulawa na nowych Windozach. Coś jak z DOSem już w Windowsie 98. Zgaduję że już nawet na Windows 7 będą problemy ze stabilnym działaniem, ale nie miałem, więc nie mogę stwierdzić.

W każdym bądź razie - On-Screen Display z MSI Afterburner (z włączonym frameratem) wykazał, że Gothic z tym modem to aplikacja DirectDraw, co muszę powiedzieć że mnie mocno zdziwiło. Ale uprościło rozwiązanie.

Poszperałem po angielskich forach i okazało się, że pewien gość napisał "przechwytajkę" dla DirectDraw i DirectX 1-11, by wyłapywał zapytywania do tychże i konwertowała je do bibliotek OpenGL. Z tej strony http://downloads.adolfintel.com/Projects...3D/Builds/ pobrałem "WineD3D For Windows" wersja 1.9.21-staging.zip, i wypakowałem z archiwum pliki: WINED3D.DLL + LIBWINE.DLL + DDRAW.DLL (tylko te) do katalogu gry, tam gdzie jest GothicStarter.exe, czyli X:\Twoja Instalacja Gothic\System. NIE TRZEBA ROBIĆ NIC WIĘCEJ! Wrapper rozpoznaje wszelkie pliki .exe w katalogu w którym się znajduje i zaczyna sam działać. Jeśli chcesz odinstalować - usuń te pliki. Proste.

I wiecie co? Od tamtego czasu ani razu gra mi się nie wykrzaczyła. Od razu zaznaczę, że wrappery środowiskowe zwiększają zapotrzebowanie na moc CPU, ale w moim przypadku nawet aż tak tego nie odczułem, bowiem mam całkiem potężne procesory na obu maszynach (powyżej 5GHz każdy rdzeń). Jeśli komuś pomoże - świetnie. Jeśli nie - no cóż, pozostaje kombinowanie z 16-bitowym wyświetlaniem, ustawiania zgodności z Windows XP i inna magia.

PS. Jeśli ktoś odniesie sukces tą metodą, bardzo prosiłbym żeby mnie o tym poinformował, albo zostawił jakąś wiadomość na ten temat, cobym mógł poinformować twórcę tego programistycznego cuda. Dzięki nowym informacjom autor "przechwytajki" będzie mógł ją usprawnić pod kątem Gothica (sam przyznał że lubi prześwietlać gry pod kątem swojego wrappera, aby go dla nich ulepszyć) i być może uczynić jeszcze lepszą w przyszłości. A to dla nas tylko lepiej, czyż nie?

************************************************************
Są dwie wersje tej przechwytajki - zwykła i ulepszona tzw. "stagingiem". Czyli jak komuś nie działa paczka 1.9.21-staging.zip, to niech pobierze tą powyżej, zwykłą 1.9.21 i do niej stosuje metody.

Jeśli gra nie działa, albo nie chce odpalić tylko z tymi trzema plikami które wcześniej wymieniłem, to niech wypakuje jeszcze D3D8.DLL i sprawdzi czy teraz działa. Jeśli odpaliło - git. Jeśli nie - to niech usunie DDRAW.DLL i spróbuje jeszcze raz.
Najlepiej grać na czystym Gothicu, czy można też mieć zainstalowane inne mody?
(28.07.2016, 15:21:43)Dharxen napisał(a): [ -> ]Najlepiej grać na czystym Gothicu, czy można też mieć zainstalowane inne mody?

Czysta wersja Gothica + odpowiednie programy do odpalenia modów to lepsza opcja. Inne mody mogą coś nadpisać przez co możesz mieć crashe i złe funkcjonowanie moda!
Dzisiaj, na próbę, odinstalowałem całego Gothica, wyczyściłem rejestr, zainstalowałem ponownie wszystko wg opisu w innym temacie. Skrót na pulpicie odpala grę i wszystko jest OK. Tak więc różne uwagi dotyczące dziwnych zjawisk i problemy - rozwiązania musicie szukać u siebie! A jak już piszecie to opisujcie wszystko dokładnie co tam macie na kompie... albo nie, bez szczegółów!
Nie wiem czy komus to cos pomoze ale ja jak mialem pirackiego G2 NK to mialem problemy z sama gra jak i modami, sciagnalem ze strony cdp.pl za 8zl oryginalnego g2 gold i teraz zainstalowalem przeznaczenie po kolei jak tituf pisal i 0 problemow bez jakichkolwiek kombinacji, tylko na gothic starterze ustawilem jako administrator zeby uruchamial a mam win 8.1, takze jak macie problemy a macie pirackiego g2 nk to moze w tym tkwi problem
Nie działają mi dialogi z podstawki tak powinno być czy nie bardzo? :>
Wszystkie dialogi z samego NK działają np Cavalorn itp ale te ze zwykłego Gothica nie działaja.
To coś mocno zrypane musisz mieć. Większość dialogu Xardasa jest podstawki. Nie miałeś ich?
Nie nic nie mam, ani u Xardasa ani u Lobarta :> to zrobię reinstal bo tu miałem jeszcze Dark Sagę wcześniej zainstalowaną i pewnie dlatego.
Nie wiem czy to w sumie pisać, ale po dłuższym przemyśleniu napiszę gdy z pulpitu włączam ikonkę Przeznaczenie włącz mi się zwykły g2nk, a gdy odpalę modyfikację prze playerkita mod już działa. Nie przeszkadza mi to w graniu tylko chciałem o tym poinformować.
Z ikonką jest coś nie tak czasem. U mnie np nie działała z wersji klubowej bo miałem inną wersję systemu niż ta na której była robiona instalka. Najlepiej odpalać przez starter.
(28.07.2016, 21:34:17)Siekiera napisał(a): [ -> ]Nie wiem czy to w sumie pisać, ale po dłuższym przemyśleniu napiszę gdy z pulpitu włączam ikonkę Przeznaczenie włącz mi się zwykły g2nk, a gdy odpalę modyfikację prze playerkita mod już działa. Nie przeszkadza mi to w graniu tylko chciałem o tym poinformować.

Zapewniam, że po odinstalowaniu wszystkiego co dotyczy Gothic, wyczyszczeniu rejestru i wgraniu wszystkiego, nie spiraconego, wg kolejności sprawę rozwiąże!

Cytat:Mi nie działa w ten sposób. Jak odpalę przez gothic starter mam normalnego gothica po niemiecku a jak bez tego mam zwykłego po polsku

Cytat:Mam. Instalator nie zainstalował mi moda a stworzył sobie folder w głównym folderze z grą więc już ręcznie przepakowałem jak znalazłem i działa :D
Kurczę ja się nie znam za bardzo więc pytam to G2MDK 2.6 to przy instaladcji mam zaznaczone 4 fajeczki a są jeszcze 3 brzmią one Animationen Sound-Effekte Sprachausbage mają pozostać odznaczone czy są konieczne ?
Zaznacz wszystkie.
Witka dalej mam problem :< odpala mi się ino wiersz poleceń na 0,2s i znika '_' czy ja sobie nie pogram w przeznaczenie Smutny ps mam wszystko poinstalowane!

Kurcze pobawiłem się trochę i udało mi się zrobićodpalam gre klikam nowa gra i tu problem x) ładuje się z 10% paska i wielki STOP


Pousuwaj wszelkie niepotrzebne pliki, addony, mapy itp. Wyczyść dosłownie całego Gothica. A jeżeli masz coś zmienione w Data na Nazwa.disable to usuń to disable. Ja miałem z tym problem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11