Sirácida
Sirácida - Del Corazón Al Alma (2010)

[Obrazek: 293096.jpg]

tracklista:
1.Del corazón... 02:00
2.Guijarros 05:19
3.Mi momento 05:33
4.Hombro con hombro 06:41
5.Mi legado 06:56
6.La pasión 06:56
7.Fénix 07:17
8.Esparta 06:17
9.Marionetas 04:50
10....al alma (Desenlace) 01:53

rok wydania: 2010
gatunek: melodic power metal
kraj: Hiszpania

skład zespołu:
Manuel Zaragoza Planes - śpiew
Víctor López - gitara
Rubén Nicolás - gitara
Daniel Ortín Traginer - gitara basowa
Juan José Ruiz - perkusja
Jaime Samper - instrumenty klawiszowe

SIRACIDA z miasta Murcia to zespół o historii sięgającej roku 1998, jednak ich jedyna płyta ukazała się nakładem własnym dopiero w roku 2010.

Grupa jest reprezentantem melodyjnego, romantycznego odłamu latino power metal, grającego w umiarkowanych tempach i ekspozycją pięknie śpiewającego tu Manuela Zaragoza Planesa.
Może nie są to zbyt oryginalne kompozycje, ale mnóstwo tu wdzięku, bujających łagodnie power melodic rytmów i udanych refrenów, spokojnych, ale potoczystych i zapadających w pamięć, tak jak te z Guijarro i Mi momento. Śmiało angażują się w utwory dłuższe, bogatsze w klawiszowe pasaże, bez rezygnowania z urokliwej melodyjności w Hombro con hombro i w La pasión, ale ten utwór, bardziej dramatyczny i lekko progresywny, to nieco mniej interesujący moment tej płyty. Jeśli swoista progresywność jest tu interesująca, to w Fénix, przypominającym styl AVALANCH. Manuel Zaragoza to wokalista w najłagodniejszych kompozycjach, takich jak poetycka ballada Mi legado z gitarami akustycznymi i delikatną symfoniką, po prostu bezbłędny i magiczny. Ten utwór jest zaaranżowany bogato, ale tu jest na miejscu pierwszym i jeśli jest minstrelem, to król musi mu bić brawo na stojąco. Te gitary akustyczne pełnią także istotną rolę w rytmicznym, rozmarzonym, ale power metalowym Esparta i w tym utworze rozmach aranżacyjny jest największy. Ciekawie łączą styl hymnowy z balladowym w dostojnym, lżej niż inne utwory zagranym Marionetas.

Bardzo należy pochwalić mocne i przejrzyste brzmienie. Produkcja tego albumu jest wzorcowa, a gitary akustyczne i przestrzenna perkusja brzmią fantastycznie.
Działalność grupy została bezterminowo zawieszona w roku, jednak część muzyków SIRACIDA kontynuuje muzyczną działalność w nowym zespole BROWN BEAST, który przedstawił w 2018 płytę "El camino de acero".

ocena: 8,2/10

new 17,07.2022
NIE JESTEM ATEISTĄ - WIERZĘ W HEAVY METAL

"Only The Strong Survive!"

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości