07.09.2018, 13:23:25
W został poruszony temat (nie pierwszy raz) o upadku forum oraz ogólnie pojmowanego community Gothic. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Zmęczenie materiału jakim jest Gothic? To zapewne jedna z przyczyn. Sam pamiętam jak za czasów mojej gimbazy tego typu fora tętniły życiem. Najbardziej popularny Gothic Site wręcz uginał się od codziennego natłoku nowych postów a lista aktualnie zalogowanych użytkowników nierzadko rozciągała się na kilkanascie linijek. Dzisiaj już tego nie uswiadczymy. Nie ma co się dziwić, że świat idzie do przodu. Gothic kiedyś był grą topową, świeżą, aktualną. Grali w niego prawie wszyscy i gracze byli w tym temacie na bieżąco. Dzisiaj lata jego świetności już minęły, pojawiły się nowe gry a poza tym młodzież już nie spędza przed komputerem tyle czasu co moje pokolenie. Ale to chyba dobrze, bo moje pokolenie wpadło w pułapkę tego elektronicznego dobrobytu, to był szał i nikt nie wiedział ile czasu może ukraść. Teraz młodzi rodzice posiadają większą świadomość na temat elektronicznej rozrywki i ostrożnie dozują pociechom ten element spędzania czasu. Przynajmniej w mojej okolicy tak jest, dzieciaki w wieku gimnazjalnym całymi bandami biegają, jeżdżą na rowerach, spędzają czas na placu zabaw albo na boisku. To kiedy oni mają grać skoro spędzają czas w wyraznie lepszy sposób? Tego może nawet im zazdroszczę bo wolałbym cofnąć się w czasie i tak spędzić młode lata niż grać w gry i udzielać się na forach.
Moze właśnie to jest jedna z przyczyn upadku gothicowego i nie tylko tego community. Młodzież, która kiedyś się w Gothica zagrywała i z pasją dyskutowała na forum z innymi fanami już nie jest młodzieżą, tylko zrzędzącymi dziadami takimi jak ja, którzy wracając po całym dniu roboty i czasami posiadając też wlasną rodzinę szuka w grach tylko tej godzinki relaksu zanim padnie wyczerpany na poduszkę aby znowu wstać o 4:30. Długie i złożone rpgi przestają mieć rację bytu i moim zdaniem wszystkie tego typu gry przechodzą tylko osoby, które z tego żyją czyli wszelakiej masci dziennikarze, redaktorzy, jutuberzy. Inne osoby albo szukają odmozdzajacych lekkich tytułów albo grają w jednego rpga na rok albo dwa. Tak jak ja.
Tak to widzę swoim okiem.
Moze właśnie to jest jedna z przyczyn upadku gothicowego i nie tylko tego community. Młodzież, która kiedyś się w Gothica zagrywała i z pasją dyskutowała na forum z innymi fanami już nie jest młodzieżą, tylko zrzędzącymi dziadami takimi jak ja, którzy wracając po całym dniu roboty i czasami posiadając też wlasną rodzinę szuka w grach tylko tej godzinki relaksu zanim padnie wyczerpany na poduszkę aby znowu wstać o 4:30. Długie i złożone rpgi przestają mieć rację bytu i moim zdaniem wszystkie tego typu gry przechodzą tylko osoby, które z tego żyją czyli wszelakiej masci dziennikarze, redaktorzy, jutuberzy. Inne osoby albo szukają odmozdzajacych lekkich tytułów albo grają w jednego rpga na rok albo dwa. Tak jak ja.
Tak to widzę swoim okiem.