![]() |
"Druid" - nowy mod od DESTINY TEAM - Wersja do druku +- Drużyna Spolszczenia (https://druzynaspolszczenia.pl) +-- Dział: SAGA „DESTINY” (https://druzynaspolszczenia.pl/forumdisplay.php?fid=56) +--- Dział: Destiny Team - kulisy (https://druzynaspolszczenia.pl/forumdisplay.php?fid=182) +--- Wątek: "Druid" - nowy mod od DESTINY TEAM (/showthread.php?tid=4320) Strony:
1
2
|
RE: "Druid" - nowy mod od DESTINY TEAM - Erwin - 17.07.2024 (17.07.2024, 21:05:52)Dota napisał(a): A dałoby się to tak fajnie obrobić, żeby nie było słychać, że jest wycięty tylko fragment? Nie znam się na tym i myślałem, że to nie jest takie łatwe zadanie. Jakby był już dobrany fragment, to by się wtedy myślało, czy jest potrzeba coś z nim robić i dodawać np. jakieś stopniowe pogłaśnianie, czy coś podobnego. (17.07.2024, 21:20:06)Dota napisał(a):(29.05.2024, 21:59:58)Memorius napisał(a): Erwin mocno posunął do przodu sprawy zena. Jest z tym sporo roboty, bo tego świata jeszcze nie widzieliście w żadnej grze. Zen jest do znalezienia na necie, ale z tego co mi wiadomo, nigdy nie był użyty w żadnym modzie. Musiałem tam trochę rzeczy popoprawiać w samej siatce świata, żeby był używalny i na razie nie chcę tego pokazywać, bo może się jeszcze zdarzyć, że coś na nim zrobimy. RE: "Druid" - nowy mod od DESTINY TEAM - Dota - 17.07.2024 (17.07.2024, 21:28:52)Erwin napisał(a): i na razie nie chcę tego pokazywać, bo może się jeszcze zdarzyć, że coś na nim zrobimy. Podoba mi się to zdanie, nawet pomimo tego, że zawiera słowo 'może'. ![]() RE: "Druid" - nowy mod od DESTINY TEAM - Erwin - 17.07.2024 Mam też jeszcze swój świat ( mała wyspa z kopalnią ), który zrobiłem od początku do końca sam na potrzeby własnej modyfikacji, którą tam kiedyś zacząłem i w razie potrzeby, jakby się zdarzyła taka sytuacja, że powstałby jakiś team tutaj, to mógłbym go też udostępnić na potrzeby moda. RE: "Druid" - nowy mod od DESTINY TEAM - Dota - 17.07.2024 Ja się już poważnie zastanawiałem, czy wam nie pomóc przy Klasztorze 2, ale moje wrodzone lenistwo zwyciężyło. Teraz trochę żałuję. Jakby się kiedyś coś skleiło, to będę obserwował sytuację. No tylko ja też żadnych modderskich umiejętności, poza tym co mogłem zrobić teraz przy Korzeniach, to nie posiadam. xd Moim największym atutem jest za duża ilość wolnego czasu. XD RE: "Druid" - nowy mod od DESTINY TEAM - Erwin - 17.07.2024 Nie każda osoba w drużynie musi umieć skryptować albo urządzać świat, bo może zajmować się testowaniem lub/i korektą tekstów i innymi mniej zaawansowanymi rzeczami. RE: "Druid" - nowy mod od DESTINY TEAM - Dota - 17.07.2024 Też prawda. Akurat moja rola upierdliwca w Korzeniach mi się podobała. xd Gorzej z tym, że ja mam takie napady fazy, że mi się turbo chce, a chwilę później rzucam Gothiciem w kąt na 9 miesięcy. xd RE: "Druid" - nowy mod od DESTINY TEAM - Erwin - 05.04.2025 MATERIAŁY DO MODYFIKACJI DRUID
Postanowiłem, że skoro my już nie skorzystamy z tych materiałów, bo Druid nie powstanie, a i na jakiś inny mod też będzie ciężko zmontować odpowiednią ekipę, to je udostępnię z nadzieją, że ktoś je wykorzysta kiedyś w jakimś swoim projekcie. Tutaj jest do pobrania gotowa paczka z modem, który można bez problemu odpalić i sobie pooglądać bezpośrednio w grze szczegóły. Plik mod wrzucamy do katalogu ...\Gothic 2 Gold\Data\modvdf a plik ini do katalogu System. Jest to zalążek, który miał się dopiero rozwinąć w pełnoprawną modyfikację i za wiele w nim nie ma. Można sobie najwyżej obejrzeć świat. Bohaterem jest w tej wersji jeszcze Bezimienny, któremu dorobiłem parę rzeczy, które być może zostałyby wykorzystane w modyfikacji. Więc tak, Bezi w ekwipunku ma: - kilka pochodni do oświetlania ciemnych lokacji - kilka mieszków ze złotem, które po otwarciu dają różne w pewnym przedziale kwoty złota, żeby nie było tak, że mamy np. 10 mieszków i w każdym jest dokładnie 10 złota, tylko w jednym będzie 9, w drugim 11, w trzecim 8, potem znów np. 11 itd. - mapę z działającym wskaźnikiem gracza, ale jest to w obecnym stanie tylko przerobiony na format tga rzut z góry z Blendera na zen. - runę multiteleportacji i kilka kamieni, które w założeniu miało się zdobywać w konkretnych miejscach i miały one odblokowywać te miejsca w runie. Był też zamysł dodania takich leczących duszków lasu do modyfikacji i jednego takiego osobnika można spotkać w tej wersji w drodze do młyna, dlatego bohater startuje z niepełnym zdrowiem, żeby dało się sprawdzić poprawność działania po podejściu do niego. Był też pomysł z zadaniem uruchomienia nieczynnego młyna. Jak się podejdzie pod niego, to widać, że koło się nie kręci, bo woda nie leci. Jest tam na budynku zrobiona dla testu dźwignia, która puszcza wodę, wprawia koło w ruch itd. Oczywiście cała akcja nie działaby się docelowo od przełączenia dźwigni, ale na potrzeby prezentacji, tak to wtedy zrobiłem. I to chyba tyle. Świat, jaki wybraliśmy do modyfikacji, pochodzi z tego tematu: Od momentu pobrania do "włożenia go" do tej wersji testowej poprawiłem w nim jeszcze sporo rzeczy m.in. portale, dziury, źle zmapowane tekstury, dodałem brakujące elementy otoczenia, wyprostowałem materiały, tak żeby chodząc np. po ziemi, nie było dźwięku kamienia. Jak można zauważyć kilka rzeczy tam zamaskowałem vobami, ale i tak docelowo jeszcze zostało trochę rzeczy do poprawy, chyba głównie ta stroma rzeka.
Tutaj można sobie ścignąć moje, poprawione party w 3ds i formacie Blendera.
To chyba tyle. Skryptów nie udostępniam, bo podbudową był content Przebudzenia z sagi Przeznaczenie, a ja nie jestem jego autorem.
Na życzenie mogę udostępnić skrypt z rzeczy, które zrobiłem sam, a są wypisane wyżej.
|