"Druid" - nowy mod od DESTINY TEAM
Najstarsi górale pamiętają rok 2016, gdy na poprzednim jeszcze forum pojawił się temat moda "Druid". Według tamtych planów miał to być total conversion rozgrywany w Dolinie Przodków z Przeznaczenia. Powstał nawet team, który miał to wyprodukować oraz duża część content w ramach skryptów głównych, ostatecznie jednak do dalszych prac nie doszło i ekipa DESTINY TEAM skupiła się na Epilogu. Pewna część skryptów przewidzianych dla "Druida" oraz kilka postaci zostało wykorzystanych w "Przebudzeniu". Idea stworzenia "Druid" pojawiała się potem co jakiś czas w postaci luźnych dyskusji, ale kolejne części Sagi spychały tę ideę na daleki plan.

W czasie prac nad "Klasztor 2" w pewnym momencie uznaliśmy, że przewidzianego do tej gry zena po prostu szkoda w pociętej i ograniczonej formie i postanowiliśmy wrócić do koncepcji "Druid" jako nowego średniometrażowego moda od DT rozgrywającego się właśnie w tym odrzuconym zenie.
Mod, planowany na co najmniej 30 godzin, będzie rozgrywał się w Uniwersum Sagi, choć z zupełnie innym, zaskakującym bohaterem głównym i z zupełnie innym nie spotykanym dotąd gameplay. Pojawi się pewna ilość postaci znanych z Sagi, a akcja rozgrywać się będzie na jednej z wysp archipelagu, do którego należy Khorinis.
Prace na poważnie rozpoczną się gdzieś w okresie wakacyjnym - zakończenie - pewnie pod koniec roku.

O dalszych postępach - w miarę rozwoju sytuacji :)
NIE JESTEM ATEISTĄ - WIERZĘ W HEAVY METAL

"Only The Strong Survive!"

Odpowiedz
I to jest dobra wiadomość, widzę że ostro wzięliście się do roboty z tymi modami, oby tak dalej ?
Odpowiedz
Jeżeli ktoś myślał, że to taki Primaaprilisowy żart, to nie, to nie jest żart.
Gra powstanie, tyle że pewnie w wolniejszym tempie niż Klasztor 2.
Jakby co to zapraszamy chętnych do współpracy :)

Odpowiedz
Trochę to przycichło, jednak wcale nie oznacza, że nic z tego nie będzie.
Jest już wstępne ustalenie kiedy prace ruszą pełną parą. Erwin musi tam zrobić istotne poprawki i uzupełnienia w wybranym zenie, ja powoli szykuję content na pierwszą poglądową wersję.
Może wyrobimy się w tym roku, a jak nie w tym, to na początku 2025.

Erwin mocno posunął do przodu sprawy zena. Jest z tym sporo roboty, bo tego świata jeszcze nie widzieliście w żadnej grze.
Prace skryptowe ruszą, gdy uporam się z produkcją Imperium Popiołów nowej, ulepszonej wersji.

Odpowiedz
Czyżby ZEN Khorany?
Odpowiedz
Nie  :)
Jeśli masz na myśli ten, co miał być użyty w pełnej wersji, to on byłby nawet za duży do tego moda.
Odpowiedz
Jak wiecie, do realizacji tego projektu już nie dojdzie. Postanowiliśmy jednak pewne rzeczy dotyczące modyfikacji ujawnić, choćby ze względu na pamięć o Memoriusie. On był oczywiście głównym inicjatorem i pomysłodawcą projektu, nie potrafił wysiedzieć spokojnie, ciągle strzelał pomysłami i gotowymi rozwiązaniami...
Pewnie jesteście ciekawi, o czym miała być modyfikacja?

(16.04.2024, 19:54:46)Memorius napisał(a):
Rzecz dzieje się na jednej z wysp archipelagu Khorinis (wybierzemy na jakiej) i jest ogólnie umiejscowiona w universum Sagi.

Główna bohaterka to pastereczka (blondi i ogłaszam konkurs na to jak ma wyglądać). Mieszka z dziadkiem na malutkiej farmie, gdzie wraz z nim hoduje owce.
Pewnego razu z Zamku, który jest zamieszkany przez złych Magnatów z Baronem z nazwiskiem na von rzecz jasna przybywa zły człowiek (zapewne jakiś rycerz), który zabija dziadka oraz owce (poza jedną, która będzie potem gadająca) i zabiera cenna pamiątkę rodzinną (zapewne pierścień po ojcu albo coś takiego).
Dziewczyna postanawia udać się do zamku w poszukiwaniu sprawiedliwości i odzyskania pamiątki, ale oczywiście nie zostaje tam nawet wpuszczona.
Smutna i pozbawiona domu udaje się na tułaczkę po wyspie by znaleźć kogoś, kto pomoże jej dostać się do zamku. Spotyka młodego zawodnika (do ustalenia), który doprowadza ją szybko do Druidów. Tu dziewczyna po uzyskaniu niezbędnego kredytu zaufania zaczyna być obiektem zainteresowania Druidów którzy wyczuwają w niej ogromny potencjał magiczny w magii Druidów.
Tymczasem wyspa, rządzona przez złych magnatów popada w ruinę i chaos, a ubodzy mieszkańcy grupują się w małej wsi i obozie dla uchodźców ze zrównanych ziemią farm. Pojawiają się bandyci, myśliwi żądni wrażeń i śmierci zwierzyny, skorumpowani poborcy podatkowi, sługusy magnatów i inni paskudni ludzie. Będą dwa obozy bandytów i obozik myśliwych malutki, ale ze zmiennym składem osobowym.

Sporo czasu upłynie zanim dziewczyna dostanie się do zamku i będzie to możliwe dopiero, gdy wygra konkurs gotowania zorganizowany przez Majordomusa. A w nim nie wystarczy ugotować polewki z rzepy...
Samo dostanie się na zamek nie zmieni wiele i dziewczyna będzie dzieliła czas pomiędzy poznawanie tajemnic zamku, gdzie znajdzie przyjaciół i sprzymierzeńców, a siedzibę Druidów, ucząc się potęgi ich magii.
Oczywiście będzie i tajemniczy artefakt, który w pewnym momencie przyciągnie na wyspę bezwzględnych poszukiwaczy przygód i skarbów, będzie też zapewne wątek romantyczny oraz odkrycie tajemnicy pochodzenia dziewczyny.
Finałowo rozprawi się ona z niecnymi Magnatami a na wyspie zapanuje spokój i porządek i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie.
Coś na 40 h i sporo zadań o różnej długości i stopniu trudności.
Klimat niezbyt ciężki- rustykalno -przaśny, ale bez przesady.

A rozgrywka, gameplay?

(16.04.2024, 20:14:28)Memorius napisał(a): Gameplay - no będzie zupełnie inny niż w dotąd robionych grach.
Dziewczę będzie miało 10 siły, jak to dziewczę i wystarczy jej to do podniesienia tylko Kostura Porozumienia, który będzie zadał tylko symboliczne 5 dmg, ale jak wiadomo będzie miał inne walory, które już znacie.
Nie będzie dla bohaterki żadnych mieczy na manę żadnych łuków na zręczność i żadnych skrzyń z czarami obszarowymi.
Jej bronią będzie nauka magii runicznej druidów - czyli przyzwań, przemiany oraz neutralnych rzeczy typu leczenie. Tylko to będzie w jej arsenale.
Ponadto będzie potężna zmiana. Zwierzyna z pól i lasów, poza oczywiście najgłupszymi stworami, będzie dla bohaterki o specjalnie wybranej gildii FRIENDLY i każdy atak na dziewczynę tam gdzie będą zwierzęta będzie powodował wsparcie jej przez pobliskie zwierzęta.
Zręczność oczywiście będzie rozwijana, bo będzie trzeba kogoś nieraz okraść albo otworzyć jakąś skrzynie mając nie za wiele wytrychów. Będzie jednak zrobione tak, że ewentualna (powtarzam ewentualna broń) na zręczność, dla bohaterki nie będzie dostępna ze względu na próg broni.
Kardynalne będzie HP oraz mana, bo dziewczę nie będzie chodziło w pancerzu, będzie miała kilka sukienek na różne okazje oraz szatę druida, ale to na pewno na dalszym etapie gry.
Wzrost statów przez mikstury - alchemia oczywiście będzie oraz przez gotowanie, które będzie rozbudowane i  różnorodne co do efektów. Oczywiście także nauka many HP, u dwóch różnych nauczycieli. Levelowanie jak w Sadzie i Klasztorze

Mieliśmy też już utworek Zieglera na start, no i było już logo, plansza, którą zmodyfikowałem ja...

[Obrazek: qWKC6lc.png]

[Obrazek: uNeQjO5.jpg]

Szkoda niezmiernie, że to wszystko się skończyło Smutny
„Primus in orbe deos fecit timor..."

Odpowiedz
Sama fabuła wydaje się dość szablonowa, jeśli chodzi o historię, ale w świecie Gothica akurat taka historia jest wbrew pozorom dość unikatowa. Memorius zawsze mówił, że Velaya to najlepszy mod i widzę tu trochę inspiracji. Wymuszenie na graczu posługiwaniem się magią byłoby dość trudnym zadaniem, jeśli chodzi balans gry, a przynajmniej tak mi się wydaje. No ciekawe, jakby to wyszło finalnie.  

Główna bohaterka to pastereczka (blondi i ogłaszam konkurs na to jak ma wyglądać).

Na jakiej zasadzie miał być wyłoniony zwycięzca konkursu? XD

P.S. Okładka turbo klimatyczna. Podrzucisz utwór jaki miał grać w menu głównym?
Odpowiedz
(17.07.2024, 20:26:29)Dota napisał(a):
Główna bohaterka to pastereczka (blondi i ogłaszam konkurs na to jak ma wyglądać).

Na jakiej zasadzie miał być wyłoniony zwycięzca konkursu? XD

Myślę, że nie trzeba tego brać tak dosłownie. Podejrzewam, że rozegrałoby się to tak, że kto by miał jakiś pomysł, to by wrzucił w temat i potem wspólnie by się coś ustaliło i wybrało.
Odpowiedz
(17.07.2024, 20:26:29)Dota napisał(a): Podrzucisz utwór jaki miał grać w menu głównym?

wstępnie przygotowałem kawałek z tego poniżej, ale to jeszcze było ciągle nieuzgodnione:

Odpowiedz
(17.07.2024, 20:50:10)Erwin napisał(a): Myślę, że nie trzeba tego brać tak dosłownie. Podejrzewam, że rozegrałoby się to tak, że kto by miał jakiś pomysł, to by wrzucił w temat i potem wspólnie by się coś ustaliło i wybrało.

Domyślam się, pół żartem to napisałem. :) Aczkolwiek pomyślałem sobie, że może faktycznie ktoś by usiadł i popracował nad teksturami jakiejś twarzy, żeby była unikalna.

@edit

(17.07.2024, 20:51:15)Tituf napisał(a): wstępnie przygotowałem kawałek z tego poniżej, ale to jeszcze było ciągle nieuzgodnione:

Z początku strasznie poważny się wydaje, moja pierwsza myśl była taka, że trochę nie pasowałby do konceptu biorąc pod uwagę wypowiedź Memoriusa.

Klimat niezbyt ciężki- rustykalno -przaśny, ale bez przesady.

W 25 sekundzie się fajnie rozkręca, wpada w ucho ten motyw. Jedyny minus jest taki, że ludzie zazwyczaj to w menu nie siedzą za długo i od razu włączają grę, więc trochę szkoda by było, bo obstawiam, że część by zwyczajnie do tego momentu nie dotrwała. W Przeznaczeniu ten motyw był dobry, bo od razu wkręcał do słuchania i aż się chciało w tym menu chwilę posiedzieć. Nie mniej sam utwór jako całość myślę, że by pasował.

@edit2
W sumie im dłużej tego słucham, to coraz bardziej się do tego przekonuję, że niekoniecznie ma sens to, co napisałem wyżej. Dobrze się to wkręca i jednak ten początek też jest niezły. Siedziałbym w tym menu na pewno nie raz. Chyba najfajniejszy utwór z tych, które dotychczas mieliście w innych modach.
Odpowiedz
ale to jest całość - w menu byłby góra 35 s kawałek, wybrany oczywiście najbardziej odpowiedni :>

Odpowiedz
A dałoby się to tak fajnie obrobić, żeby nie było słychać, że jest wycięty tylko fragment? Nie znam się na tym i myślałem, że to nie jest takie łatwe zadanie.
Odpowiedz
w tle miało jeszcze plumkać coś takiego:

Odpowiedz
(29.05.2024, 21:59:58)Memorius napisał(a): Erwin mocno posunął do przodu sprawy zena. Jest z tym sporo roboty, bo tego świata jeszcze nie widzieliście w żadnej grze.

A można się dowiedzieć jaki ZEN był planowany?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości