Korzenie Zła - problem z zadaniem...
Musiałbym zapis zobaczyć. Bez wglądu w save nie jestem w stanie niczego powiedzieć.
Ewentualnie powtórz akcję od nowa i nie włączaj pułapki, tylko zbij jej hp z łuku lub czaru.
Odpowiedz
Cześć :)
od kilku dni ogrywam Korzenie.
Jest to pierwszy raz, jak ogrywam tą część sagi - ostatnią, która mi została. Przy pierwszym podejściu nie bardzo mi szło (siadałem do niego z 2 lata temu, ale szybko się zniechęciłem i przeszedłem od razu do IP), ale teraz dotarłem do momentu w którym nie mam już pomysłu co dalej.

Po zweryfikowaniu listy zadań z posta Titufa z wszystkimi zadaniami (#534) stwierdzam, że zrobiłem wszystkie poza:
1. Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga (w ogóle nie mam go w dzienniku);
2. Kulinarne szaleństwa (dostałem już oba dania, po zjedzeniu nic się nie dzieję, z nikim w obozie myśliwych nie mam dialogu);
3. Świątynia ("Starzec jest pewien, że oba artefakty jakie mu oddałem pozwolą złożyć klucz do świątyni", dostał 4 elementy klucza + wspomniane artefakty);
4. Znaki czasu (znalazłem 3 tabliczki: fioletową, żółtą i czerwoną; Saturas ma już komplet 12 tablic u siebie - przeczytałem przed oddaniem);

Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale napiszę:
- Ulu-mulu zakończone powodzeniem;
- Slayer dalej bez ubrania tam gdzie wcześniej stał Olaf (nie okazałem mu litości);
- Zagadka Micheasza bezbłędnie;
- Hipcio nie płacze po Kartaginie Język

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co dalej? Bo ja się zastanawiam, czy coś się nie zbugowało w zadaniu z kucharzami, ale ufam, że nie o to chodzi.
+ czy jest jakieś zadanie związane ze skrzyniami przy domku stojącym na jeziorze?

Z góry dziękuję za pomoc i dobrego wieczoru :)
Odpowiedz
Jak zjadłeś obydwie potrawy, dajesz werdykt Snaffowi i podczas rozmowy kieruje cię do Grimbalda, a potem idź jeszcze do Dragomira.
„[...] on nie zsyła im piekła, on po prostu mówi prawdę, a oni uważają, że to piekło!"

Odpowiedz
(16.11.2025, 19:33:00)HansKloss** napisał(a): Po zweryfikowaniu listy zadań z posta Titufa z wszystkimi zadaniami (#534) stwierdzam, że zrobiłem wszystkie poza:
2. Kulinarne szaleństwa (dostałem już oba dania, po zjedzeniu nic się nie dzieję, z nikim w obozie myśliwych nie mam dialogu);
3. Świątynia ("Starzec jest pewien, że oba artefakty jakie mu oddałem pozwolą złożyć klucz do świątyni", dostał 4 elementy klucza + wspomniane artefakty);
4. Znaki czasu (znalazłem 3 tabliczki: fioletową, żółtą i czerwoną; Saturas ma już komplet 12 tablic u siebie - przeczytałem przed oddaniem);

1. Pojawia się po otwarciu świątyni.
2.  Po zjedzeniu dań i ogłoszeniu remisu tam w dialogu jest powiedziane wprost, że mamy iść do Grimbalda.
3. To zadanie prowadzi do finału, więc podejrzewam, że "Kulinarne szaleństwa" blokuje postęp.
4. Raczej to się popchnie dopiero w świątyni.
Odpowiedz
(16.11.2025, 19:46:45)Erwin napisał(a):
(16.11.2025, 19:33:00)HansKloss** napisał(a): Po zweryfikowaniu listy zadań z posta Titufa z wszystkimi zadaniami (#534) stwierdzam, że zrobiłem wszystkie poza:

1. Pojawia się po otwarciu świątyni.
2.  Po zjedzeniu dań i ogłoszeniu remisu tam w dialogu jest powiedziane wprost, że mamy iść do Grimbalda.
3. To zadanie prowadzi do finału, więc podejrzewam, że "Kulinarne szaleństwa" blokuje postęp.
4. Raczej to się popchnie dopiero w świątyni.
Okej, sytuacja dziwna - tak jak pisałem, nie miałem z nikim dialogu (w szczególności ze Snafem, którego sprawdzałem kilka razy po każdej możliwej akcji). Przyzwałem kodem potrawę Hwora i ponownie ją zjadłem (ponownie, bo miałem zapis w dzienniku, że ją dostałem). Wszystko ruszyłem. Ogólnie wcześniej, jak jadłem tą potrawę to możliwe, że zagadał mnie jeden z gości w sprawie Kartaginy - to nie byłby pierwszy raz w modzie, gdzie jedna akcja przerywa drugą. Zniknął mi też pusty kamień runiczny, po przypadkowym wejściu w interakcję ze stołem runicznym.. Język
liczę, że uda mi się dziś lub jutro zakończyć ogrywanie - podzielę się wtedy wrażeniami. Na ten moment dziękuję Wam za pomoc - jak zwykle nie zawiedliście.
Odpowiedz
Wróciłem do gry po tygodniu przerwy i od razu problem - świątynia otwarta, jeden z jej lokatorów poprosił mnie o wyrecytowanie wiersza. Wyrecytowałem i odesłał mnie do Thaliosa - a tam brak opcji dialogowej. Co może być nie tak? Dziennik wprost sugeruje, że Thalios powinien mieć jakąś kwestię.
Odpowiedz
No trochę dziwne.
Zadanie Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga wskoczyło do zakończonych?
Odpowiedz
(Wczoraj, 19:43:00)Erwin napisał(a): No trochę dziwne.
Zadanie Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga wskoczyło do zakończonych?

Tak. Wpis brzmi dosłownie "Herenon po wysłuchaniu wiersza uznał, że jestem godzien. Mam o tym powiedzieć Thaliosowi. 

Jedyne zadanie które mam jako aktywne to "Znaki czasu" - tam ostatni wpis to "Saturas pogodził się z faktem, że otworzyłem świątynie (...)"

Nie wiem na ile to istotne - w ekwipunku 4 kolorowe tabliczki (jedna ze skrzyni, która spadła mi z góry).

Staram się grać dosyć uważnie, z nikim w świątyni ani z Saturasem nie mam dialogu. Jest to taki etap gry, że mogę się pewnie pogodzić, jeżeli to "koniec"
Odpowiedz
Najlepiej jakbyś wrzucił tutaj ten zapis, to spróbuję spojrzeć i naprawić błąd.
Odpowiedz
(Wczoraj, 19:57:28)Erwin napisał(a): Najlepiej jakbyś wrzucił tutaj ten zapis, to spróbuję spojrzeć i naprawić błąd.
Postaram się wrzucić zapis (dziś już niestety kończę grę, ale jak siądę kolejny raz (pewnie w sobotę) i będzie problem to wrzucę. Zapytam tylko - to jest błąd, czy możliwe, że jakimś cudem nie spełniłem jakiegoś warunku? Czy dla tego dialogu trzeba mieć coś więcej?
Odpowiedz
Wygląda, że to błąd i zmienna, która jest potrzebna do dialogu Thaliosem nie przestawiła się odpowiednio w dialogu z Horenonem.
Odpowiedz
(Wczoraj, 20:04:29)Erwin napisał(a): Wygląda, że to błąd i zmienna, która jest potrzebna do dialogu Thaliosem nie przestawiła się odpowiednio w dialogu z Horenonem.

Rozumiem. Bardzo Ci dziękuję. Podeślę save jak znów siądę do gry.

EDIT: chyba jednak jest dodatkowy warunek - po znalezieniu piątej tablicy wszystko poszło dalej. Zadanie Horenona można skończyć bez piątek tablicy i odsyła do Thaliosa, ale do dalszej rozmowy ta piąta była wymagana.
Odpowiedz
W porządku, ale i tak mi wychodzi, że komplet tabliczek trzeba mu oddać wcześniej, niż wysyła nas na próbę z wierszem.
Może coś źle zrozumiałem albo coś się całkiem poknociło.
Jak działa i da się pchnąć akcję do przodu, to nie będę w to wnikał.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości