MATERIAŁY DO MODYFIKACJI DRUID
Postanowiłem, że skoro my już nie skorzystamy z tych materiałów, bo Druid nie powstanie, a i na jakiś inny mod też będzie ciężko zmontować odpowiednią ekipę, to je udostępnię z nadzieją, że ktoś je wykorzysta kiedyś w jakimś swoim projekcie.
Tutaj jest do pobrania gotowa paczka z modem, który można bez problemu odpalić i sobie pooglądać bezpośrednio w grze szczegóły.
Plik mod wrzucamy do katalogu ...\Gothic 2 Gold\Data\modvdf a plik ini do katalogu System.
Jest to zalążek, który miał się dopiero rozwinąć w pełnoprawną modyfikację i za wiele w nim nie ma. Można sobie najwyżej obejrzeć świat.
Bohaterem jest w tej wersji jeszcze Bezimienny, któremu dorobiłem parę rzeczy, które być może zostałyby wykorzystane w modyfikacji.
Więc tak, Bezi w ekwipunku ma:
- kilka pochodni do oświetlania ciemnych lokacji
- kilka mieszków ze złotem, które po otwarciu dają różne w pewnym przedziale kwoty złota, żeby nie było tak, że mamy np. 10 mieszków i w każdym jest dokładnie 10 złota, tylko w jednym będzie 9, w drugim 11, w trzecim 8, potem znów np. 11 itd.
- mapę z działającym wskaźnikiem gracza, ale jest to w obecnym stanie tylko przerobiony na format tga rzut z góry z Blendera na zen.
- runę multiteleportacji i kilka kamieni, które w założeniu miało się zdobywać w konkretnych miejscach i miały one odblokowywać te miejsca w runie.
Był też zamysł dodania takich leczących duszków lasu do modyfikacji i jednego takiego osobnika można spotkać w tej wersji w drodze do młyna, dlatego
bohater startuje z niepełnym zdrowiem, żeby dało się sprawdzić poprawność działania po podejściu do niego.
Był też pomysł z zadaniem uruchomienia nieczynnego młyna. Jak się podejdzie pod niego, to widać, że koło się nie kręci, bo woda nie leci.
Jest tam na budynku zrobiona dla testu dźwignia, która puszcza wodę, wprawia koło w ruch itd. Oczywiście cała akcja nie działaby się docelowo od przełączenia dźwigni, ale na potrzeby prezentacji, tak to wtedy zrobiłem.
I to chyba tyle.
Świat, jaki wybraliśmy do modyfikacji, pochodzi z tego tematu:
Od momentu pobrania do "włożenia go" do tej wersji testowej poprawiłem w nim jeszcze sporo rzeczy m.in. portale, dziury, źle zmapowane tekstury, dodałem brakujące elementy otoczenia, wyprostowałem materiały, tak żeby chodząc np. po ziemi, nie było dźwięku kamienia. Jak można zauważyć kilka rzeczy tam zamaskowałem vobami, ale i tak docelowo jeszcze zostało trochę rzeczy do poprawy, chyba głównie ta stroma rzeka.
Tutaj można sobie ścignąć moje, poprawione party w 3ds i formacie Blendera.
To chyba tyle. Skryptów nie udostępniam, bo podbudową był content Przebudzenia z sagi Przeznaczenie, a ja nie jestem jego autorem.
Na życzenie mogę udostępnić skrypt z rzeczy, które zrobiłem sam, a są wypisane wyżej.